Rusia a anunțat oficial decizia luată de Vladimir Putin la Kremlin! Astfel, Moscova respinge dur un plan de pace care prevedea o autonomie a Donbasului şi Crimeei şi o aderare a Ucrainei la UE, idee propusă de Italia încă de vinerea trecută.

Vladimir Putin a decis în privința unui eventual acord de pace

Rusia a respins vineri, 27 mai, „cu dispreţ” un plan de pace în Ucraina propus de către Italia zilele trecute. Mai mult, Moscova vrea, după cum estimează unii analişti, să-şi consolideze de fapt cuceririle teritoriale în estul şi sudul Ucranei înantea oricărei soluţii negociate a conflictului.

Acest plan de pace italian prevedea un armistiţiu – garantat de ONU -, o retragere a trupelor, aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) şi nu la NATO şi o autonomie în Donbas şi Crimeea, care să rămână în continuare sub suveranitate ucraineană, transmite AFP.

Decizia vine după ce încă de luni, 23 mai, adjunctul ministrului rus de Externe Andrei Rudenko anunța că a primit un plan de pace pe care autoritățile ruse îl vor cerceta.

Ce propunea acordul de pace venit din Italia?

Ministrul italian de Externe Luigi, Di Maio, a anunţat vineri că Italia a propus ONU înfiinţarea unui ”Grup internaţional de facilitare” care să încerce să ajungă ”pas cu pas” la un armistiţiu în Ucraina.

Potrivit lui Luigi Di Maio, acest ”Grup de facilitare” propus ONU ”este necesar să încerce să reconstruiască dialogul între cele două părţi aflate acum în război”.

Planul conținea patru etape, însă detaliile acestui plan nu au fost dezvăluite în mod public. Totuși, cotidianul italian La Repubblica dezvăluia că acest document foarte detaliat, transmis ONU şi elaborat de către diplomaţi de la Ministerul Italian de Externe, prevede patru etape.

Prima etapă constă într-un armistiţiu în Ucraina şi în demilitarizarea frontului – sub supervizarea ONU. A doua etapă este etapa negocierilor cu privire la statutul Ucrainei, care va adera la Uniunea Europeană (UE), dar nu şi la NATO.

O a treia etapă constă într-un acord bilateral între Ucraina şi Rusia cu privire la Crmeea şi Donbas – teritorii disputate care ar urma să beneficieze de o autonomie deplină, cu dreptul de a-şi asigura propria securitate, dar care s-ar afla sub suveranitatea Ucrainei.

A patra etapă constă în încheierea unui Acord multilateral de Pace şi Securitate în Europa, al cărui obiectiv este dezarmarea, controlul armamentului şi prevenirea conflictelor.