După ieftinirea tarifelor de roaming, traficul de internet în roaming a crescut substanţial între România şi Republica Moldova, indică datele oficiale ale ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii).

Acordul privind roamingul între România şi Republica Moldova a ieftinit substanţiale tarifele bilaterale

Astfel, în 2022, traficul de internet în roaming a fost de 20 de ori mai mare pentru utilizatorii din Republica Moldova ce au folosit serviciile de roaming în România şi de aproape 3 ori mai mare, în cazul utilizatorilor din România găzduiţi în roaming în Republica Moldova.

Datele au fost publicate în Raportului comun după primul an de aplicare a Acordului de roaming între România şi Republica Moldova.

În cazul utilizatorilor din ţara vecină, costurile au scăzut cu aproape 70%, potrivit ANCOM.

„Creşterea traficului de roaming bilateral a fost consecinţa ieftinirii tarifelor acestor servicii, realizată de operatorii din cele două state în aplicarea Acordului. Astfel, în Republica Moldova, utilizatorii de roaming cu România s-au bucurat de o scădere esenţială şi rapidă a tarifelor prin aplicarea „roamingului ca acasă” cu România.

În România, reducerile tarifelor pentru roamingul cu Republica Moldova au fost mari, în special pentru internetul în roaming (-65%). Conform raportului, costul coşului mediu de consum în roaming în cele 2 state a scăzut cu aproape 70% în cazul utilizatorilor din Republica Moldova şi cu 30% în cazul celor din România”, a transmis ANCOM vineri, 7 iulie.

Datele privind apelurile internaţionale nu sunt însă la fel de spectaculoase

În ceea ce priveşte apelurile internaţionale între cele două ţări, reducerile de tarife au fost sub aşteptări, cu unele excepţii, astfel că evoluţia consumului nu a fost una extrem de impresionantă.

Vorbim despre creşteri de 25-27% ca volum al numărului de minute, însă numărul utilizatorilor unici care au făcut astfel de apeluri internaţionale între cele două ţări au crescut cu 32-46%. Consumul mediu de apeluri internaţionale/utilizator a scăzut, în ambele state.

Autorităţile de reglementare din România şi Republica Moldova vor continua monitorizarea şi raportarea evoluţiilor şi efectelor acestui Acord.

Reamintim că în urmă cu mai bine de un an, pe 11 februarie 2022, Guvernele de la Bucureşti şi Chişinău au semnat Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între cele două state.

Înţelegerea a intrat în vigoare pe 25 martie 2022 şi beneficiază de suportul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) din Republica Moldova şi al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) din România.