Potrivit AFP, în cursul zilei de luni, un acord strategic a fost semnat. Mai exact, Australia s-a angajat în mod oficial luni într-un program contestat prin care să se doteze cu submarine cu propulsie nucleară, în cadrul noii alianţe AUKUS în dpmeniul apărării cu Regatul Unit şi Statele Unite.

Anunțul a fost făcut de ministrul australian al Apărării Peter Dutton. Totodată, el a fost și cel care a semnat cu diplomaţi britanici şi americani un acord care autorizează un schimb de ”informaţii despre propulsia nucleară navală” între ţările lor.

De menționat este faptul că acesta este primul acord semnat şi făcut public după anunţarea, în septembrie, de către cele trei ţări a noii lor alianţe în domeniul apărării – AUKUS – în vederea unei înfruntări a unor tensiuni strategice tot mai mari între Statele Unite şi China la Oceanul Pacific.

Sursa citată mai preczează și faptul că această alianţă a condus la anularea de către Australia a unui megacontract privind achiziţionarea a 12 submarine franţuzeşti cu propusie convenţională, în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni, echivalentul a 55 de miliarde de euro, provocând o perturbare a relaţiilor între Canberra şi Paris.

Ce prevede acordul dintre cele trei mari puteri

Liderul american Joe Biden se arăta extrem de încântat de acest acord. El declara că acesta va permite o cooperare mai bună între cele trei mari puteri.

”Acordul va permite o cooperare care să ne îmunătăţească poziţia apărării reciproce”, a anunţat preşedintele american Joe Biden, într-un comunicat, înaintea ceremoniei de semnare a acordului, luni, de către Peter Dutton, însărcinatul cu afaceri american Michael Goldman şi înaltul Comisar brotanic pentru Australia Victoria Treadell.

În ceea ce privește prevederile acordului, documentul AUKUS precizează că Australia urmează să se doteze cu opt submarine cu propulsie nucleară de ultimă generaţie, capabile să efectueze misiuni cu rază lungă de acţiune.

În același timp, pe lângă dotarea Australiei cu cele opt submarine, acordul prevede de asemenea o împărtăşire a unor capacităţi cibernetice, în domeniul inteligenţei artificiale, cuantice şi privind submarine -nespecificate.

Trebuie menționat faptul că acordul AUKUS nu a fost privit cu ochi buni de către China. Mai exact, aceasta a catalogat acordul celor trei mari puteri drept o ameninţarea ”extrem de iresponsabilă” care afectează stabilitatea regiunii.