România, Bulgaria şi Grecia bat palma pentru securitate energetică. Burduja: Suntem apreciaţi ca lider

Sebastian Burduja

SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Vineri, pe 19 ianuarie, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a semnat, în numele României, alături de omologii săi din Grecia și Bulgaria, o declarație comună pentru susținerea eforturilor în ceea ce privește energia eoliană offshore în Marea Neagră, un hub regional pentru producția și transportul hidrogenului și o rețea regională de stații de încărcare a vehiculelelor electrice.

Declarației comună a miniștrilor Energiei din România, Grecia și Bulgaria

Anunțul a fost făcut chiar de către ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.

”Tur de forţă ieri şi astăzi la Reuniunea la Nivel Înalt a pentru Conectivitate în Europa Centrală şi de Est (CESEC) la Atena, alături de colegii mei de la Transgaz şi Transelectrica. Acest forum a reunit miniştri din întreaga regiune şi Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson.

Am stabilit cum sporim securitatea energetică a regiunii, accelerăm proiectele de energie regenerabilă, includem gaze cu emisii reduse ca hidrogenul şi biometanul în mixul energetic şi dezvoltăm reţeaua de transport şi interconexiunile, atât pentru gaze naturale, cât şi pentru energie electrică”, a scris el pe Facebook.

Oficialul a adăugat că ”ne vom susţine reciproc în procesul tranziţiei energetice, inclusiv pentru obţinerea de finanţări europene”.

Sebastian Burduja menționează că a avut întâlniri individuale cu gazda noastră, Ministrul Energiei și Mediului din Republica Elenă, Theodor Skylakakis; Ministrul Mineritului și Energiei din Republica Serbia, Dubravka Djedovic Handanovic; Ministrul Afacerilor Externe și al Comerțului Internațional din Ungaria, Peter Szijjarto; și Comisarul European al Energiei, Kadri Simson.

”România este apreciată la cel mai înalt nivel, ca lider în sectorul energetic din Europa Centrală şi de Sud-Est.

În aceste vremuri, Europa are nevoie de solidaritate mai mult ca oricând. România are resursele, energia şi determinarea necesare pentru a fi un furnizor esenţial de securitate şi prosperitate”, a conchis ministrul Energiei.

2024, an important în domeniul energiei verzi

Amintim că joi, pe 18 ianuarie, Sebastian Burduja a anunțat că în martie 2024 vor fi demarate două apeluri de proiecte în sectorul energiei verzi. Acestea vor beneficia de un sprijin financiar de peste 800 de milioane de euro. Finanțarea acestor proiecte va proveni din Fondul pentru Modernizare.

De asemenea, Sebastian Burduja a anunțat că joi vor fi publicate în consultare publică ghidurile solicitantului pentru cele două proiecte din domeniul energiei verzi.

Odată cu primirea și analizarea propunerilor din piață, ghidurile consolidate vor fi publicate în a doua jumătate a lunii februarie.

Planul ministerului este de a lansa cele două apeluri de proiecte la 1 martie. Astfel, va exista o perioadă de deschidere de 90 de zile pentru depunerea propunerilor, după caz și integrarea feedback-ului din piață.

Prin urmare, Ministerul Energiei își continuă strategia de stimulare a investițiilor în energia verde, după încheierea apelului adresat autorităților locale.

Proiectele în derulare sunt în faza de evaluare. Urmează ca, în luna martie, să se inițieze un nou apel, evaluat la peste 800 de milioane de euro. Acesta este destinat sprijinirii producției și autoconsumului de energie solară, eoliană și hidro.

Ministrul a accentuat că aceste investiții vor crea locuri de muncă, vor spori competitivitatea sectorului privat românesc și vor duce la facturi mai mici la energie pentru toți cetățenii. Mai multe puteți citi aici.