Acord în Israel. Benjamin Netanyahu și-a format viitorul guvern

Benjamin Netanyahu

SURSA FOTO: Dreamstime

Miercuri seară, premierul desemnat al Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunțat că va putea forma noul guvern cu partenerii săi din partidele ultra-ortodoxe și de extremă dreapta.

Acesta a avut termen până ieri la ora 21.59 să îl anunțe pe președintele Isaac Herzog că a format guvernul, succedând-i lui Yair Lapid după ce a câștigat alegerile legislative la 1 noiembrie.

A avut termen iniţial până pe 11 decembrie

„Îl am”, a scris Netanyahu în ebraică pe pagina sa de Twitter, cu numai câteva minute înainte de acest termen. Preşedinţia israeliană a confirmat pentru AFP că Netanyahu l-a „sunat” pe Herzog „pentru a-l informa”.

„Stimate preşedinte, datorită sprijinului public uriaş pe care l-am primit în timpul ultimelor alegeri, vă informez că am reuşit să formez un guvern care să acţioneze în interesul tuturor cetăţenilor Israelului”, a mai spus premierul israelian într-un comunicat.

Conform regulilor israeliene, acesta a avut termen până pe 11 decembrie pentru a forma guvernul, însă a cerut amânarea cu 14 zile, maximul permis de lege. Isaac Herzog i-a acordat însă numai 10 zile. Presa israeliană anticipa un anunț în cursul zilei, componența exactă a noului guvern nefiind încă finalizată atunci.

Cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului

Analiștii spun că acesta este cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului, deoarece guvernul este format din cele două partide ultra-ortodoxe Shas şi Iudaismul Unificat al Torei (UJT) şi cele trei formaţiuni de extremă dreapta: Sionismul religios, Forţa Evreiască şi Noam.

De-a lungul ultimelor săptămâni, partidul lui Benjamin Netanyahu, Likud, a semnat acorduri cu partide de extremă dreapta care prevăd distribuirea anumitor posturi, cum ar fi cel de ministru al Securităţii Naţionale lui Itamar Ben Gvir, responsabil pentru aşezările din Cisiordania ocupată, Bezalel Smotrich, sau un portofoliu lui Arie Dery, liderul Shas.

Însă pentru a-i permite lui Dery să ocupe un post de ministru, parlamentarii israelieni mai trebuie să adopte proiecte de lege în a doua și în a treia lectură, având în vedere că a fost găsit vinovat de evaziune fiscală.

Benjamin Netanyahu deține recordul de longevitate la guvernare. Acesta a fost la putere din 1996 până în 1999 și din 2009 până în 2021.

Acesta va continua să anunțe distribuirea posturilor ministeriale în propria sa tabără. Acest lucru nu este însă uşor, pentru că „există mai multe cereri din partea deputaţilor Likud pentru portofolii importante decât sunt posturi disponibile ca rezultat al acordurilor cu ceilalţi parteneri de coaliţie„, potrivit cotidianului de centru-dreapta Maariv.