Utilizatorii de telefoane mobile din Europa ar urma să utilizeze un încărcător universal, conform ultimei decizii luate de Executivul comunitar.

În cursul zilei de marți, după nenumărate negocieri, țările membre ale Uniunii Europene și parlamentarii europeni au ajuns în final la un acord care vizeazi dispozitivele mobile, scrie Reuters.

Mai exact, este vorba despre un acord care prevede începând cu 2024, introducerea unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa. Menționăm faptul că decizia luată de Executivul comunitar vine în ciuda obiecțiilor venite din partea grupului american Apple, producătorul telefoanelor iPhone, arată sursa citată.

Încărcătorul USB-C devine încărcător universal la nivel european

Menționăm faptul că utilizatorii iPhone știu foarte bine că telefoanele produse de cei de la Apple se încarcă prin intermediul unui port de tip Lightning. De cealaltă parte, dispozitivele de tip Android sunt alimentate pe baza unor conectori de tip USB-C sau Micro USB.

Astfel, odată cu noua decizie luată la nivel european, toate telefoanele mobile, tabletele, dar și alte dispozitive mobile din Europa ar urma să poată fi încărcate cu același tip de încărcătorul USB-C.

„Până în toamna anului 2024, USB-C va deveni portul comun de încărcare pentru toate telefoanele mobile, tabletele şi alte dispozitivele mobile în UE”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

În ceea ce privește scopului noului acord, Executivul comunitar își dorește armonizarea încărcătoarelor pentru telefoane, tablete şi alte dispozitive mobile. Propunerea a fost lansată încă din 2009 de Comisia Europeană, însă s-a lovit până acum de reticenţa industriei. Totuși, în ultimii zece ani, varietatea de încărcătoare disponibile s-a redus considerabil.

Câte încărcătoare de dispozitive mobile există în prezent în Europa?

Datele arată că de la aproximativ 30 de încărcătoare care existau în 2009, în prezent au mai rămas doar trei. Este vorba despre conectorul Micro USB, care de mult timp echipează majoritatea telefoanelor, USB-C, o conexiune mai recentă, şi Lightning, utilizată de producătorul Apple.

Producătorul Apple a fost și cel care s-a opus ferm oricărei reglementări europene în acest sens. Motivul invocat de cei de la Apple era faptul că economia va fi afectată.

„Reglementarea europeană sufocă inovaţia în loc să o încurajeze şi ar afecta consumatorii din Europa şi economia în ansamblu”, spuneau Apple.