UE va reglementa inteligența artificială
Legiuitorii Uniunii Europene au convenit asupra unui „acord politic” referitor la un text menit să stimuleze inovația în Europa, simultan limitând posibilele abuzuri ale acestor tehnologii extrem de avansate.
„Istoric! UE a devenit primul continent care stabileşte reguli clare pentru utilizarea inteligenţei artificiale”, a declarat comisarul european Thierry Breton, care a stat la baza proiectului prezentat în aprilie 2021.
Ultimele discuții au continuat să se întindă în. Runda finală de negocieri, care a început miercuri după-amiază, a durat aproape 35 de ore…
Procesul a fost perturbat la sfârșitul anului trecut de apariția ChatGPT, un generator de texte dezvoltat de compania californiană OpenAI, capabil să elaboreze eseuri, poezii sau traduceri în doar câteva secunde.
Acest sistem, precum și alte tehnologii capabile să genereze sunete sau imagini, au dezvăluit un potențial imens al inteligenței artificiale către publicul larg. Cu toate acestea, există și anumite riscuri. Manipularea opiniei publice a devenit o preocupare, de exemplu, prin distribuirea de imagini false pe rețelele de socializare.
Fenomenul de inteligență artificială generativă a fost inclus în discuțiile curente, la cererea deputaților europeni care insistă asupra implementării unui cadru specific pentru acest tip de tehnologie cu impact puternic. Aceștia au solicitat în special o mai mare transparență în privința algoritmilor și a bazelor de date gigantice care stau la baza acestor sisteme.
Acordul politic la care s-a ajuns vineri seară
Acordul politic convenit vineri seara necesită completarea cu lucrări tehnice pentru a finaliza textul.
„Vom analiza cu atenţie compromisul la care s-a ajuns astăzi şi ne vom asigura, în următoarele săptămâni, că textul păstrează capacitatea Europei de a-şi dezvolta propriile tehnologii de inteligenţă artificială şi îi protejează autonomia strategică”, a comentat ministrul francez pentru afaceri digitale, Jean-Noël Barrot.
Sectorul tehnologic va fi esenţial
„Viteza pare să fi prevalat asupra calităţii, cu consecinţe potenţial dezastruoase pentru economia europeană”, a declarat Daniel Friedlaender, responsabil pentru Europa al CCIA, unul dintre principalele sale grupuri de lobby. În opinia sa, este acum „necesară” o „muncă tehnică” asupra unor detalii cruciale.
În ceea ce privește inteligența artificială generativă, compromisul implică o abordare diferențiată. Se vor impune reguli pentru toți dezvoltatorii pentru a asigura calitatea datelor folosite în crearea algoritmilor și pentru a verifica conformitatea cu legislația privind drepturile de autor.
De asemenea, dezvoltatorii vor fi obligați să identifice clar sunetele, imaginile și textele produse ca fiind artificiale.
Reglementările vor fi mai stricte pentru cele mai puternice sisteme
Textul se inspiră din principiile reglementărilor europene existente privind siguranța produselor, impunând controale care se concentrează în principal pe responsabilitatea companiilor.
Elementul central al proiectului constă într-o serie de reguli aplicate doar sistemelor considerate „cu risc ridicat”, în principal cele utilizate în domenii sensibile precum infrastructura critică, educație, resurse umane sau aplicarea legii.
Aceste sisteme vor fi supuse unor obligații, cum ar fi necesitatea controlului uman asupra mașinii, documentarea tehnică și stabilirea unui sistem de gestionare a riscurilor.
Legislația prevede o supraveghere specială a sistemelor de inteligență artificială care interacționează cu oamenii. Acestea vor fi obligate să informeze utilizatorii că interacționează cu o mașină.
Interdicțiile vor fi rare
Vor viza aplicații care contravin valorilor europene, cum ar fi sistemele de evaluare a cetățenilor sau de supraveghere în masă, similare celor utilizate în China, sau identificarea biometrică la distanță a persoanelor în locuri publice pentru a preveni supravegherea în masă a populației.
În ciuda acestor aspecte, statele membre au obținut derogări pentru anumite activități de aplicare a legii, cum ar fi lupta împotriva terorismului.
Spre deosebire de codurile de conduită voluntare din unele țări, legislația europeană va fi echipată cu instrumente de monitorizare și impunere a sancțiunilor, prin înființarea unui Birou European pentru Inteligența Artificială în cadrul Comisiei Europene.
Acest birou va putea impune amenzi de până la 7% din cifra de afaceri, cu un plafon de 35 de milioane de euro, pentru cele mai grave încălcări.