Acord istoric pentru bugetul UE 2025: Victor Negrescu anunță creșteri semnificative pentru programe cheie

Eurodeputatul Victor Negrescu, negociatorul-șef al Parlamentului European, anunţă sâmbătă, 16 noiembrie, că a obținut un acord interinstituțional privind bugetul Uniunii Europene pentru anul 2025, în valoare de aproape 200 de miliarde de euro.

Bugetul reprezintă o creștere de aproximativ 10,5 miliarde de euro față de anul precedent și prevede majorări de 6% pentru domenii europene esențiale.

Negrescu a declarat că negocierile au fost extrem de dificile, dar a reușit să obțină creșteri importante pentru educație, sănătate, cercetare, agricultură, securitatea frontierelor, extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria, combaterea corupției, politici sociale și ajutor umanitar.

De asemenea, a menționat că a securizat 3 miliarde de euro pentru fondurile de coeziune destinate țărilor din Europa Centrală și de Est afectate de inundații.

În ciuda contextului economic global dificil și a diviziunilor din Parlamentul European, eurodeputatul susține că a demonstrat capacitatea de a obține un buget puternic pentru Europa, România și cetățenii pe care îi reprezintă.

Priorităţile bugetare ale UE includ şi România

Acordul prevede alocări suplimentare pentru priorități bugetare ce includ și România, cum ar fi programele de cercetare și inovare, protecția civilă, gestionarea frontierelor și migrației, ajutorul umanitar și programele de mediu.

Printre creșterile notabile se numără 15 milioane de euro pentru sănătate prin programul Orizont Europa, 5 milioane de euro pentru acțiuni climatice prin programul LIFE și 50 de milioane de euro pentru ajutor umanitar.

Iată mai multe detalii oferite de Victor Negrescu. Acordul privind bugetul european pentru anul viitor include priorităţi bugetare care privesc direct şi România, printre creşterile obţinute de acesta numărându-se:

  • Competitivitate, politici sociale şi mediu, cercetare şi inovare: Orizont Europa – clusterul pentru sănătate: +15 milioane de euro, Orizont Europa – Consiliul European pentru Cercetare: +20 milioane de euro, Consiliul European pentru Inovare: +7.5 milioane de euro, Acţiuni Marie Sklodowska-Curie: +2.5 milioane de euro,
  • Cetăţeni, egalitate, drepturi şi valori: +1 milion de euro,
  • Mobilitatea lucrătorilor, coordonarea sistemelor de securitate socială şi măsuri pentru migranţi, inclusiv pentru transferul drepturilor sociale pentru diaspora: +0,5 milioane de euro,
  • Măsuri de informare şi formare pentru organizaţiile lucrătorilor: +0,5 milioane de euro,
  • Programul LIFE: +5 milioane de euro pentru natură, biodiversitate şi acţiuni climatice,
  • Mecanismul de Protecţie Civilă: +8 milioane de euro pentru îmbunătăţirea răspunsului la crizele legate de dezastre naturale cauzate de schimbările climatice,
  • Migraţie, gestionarea frontierelor şi dimensiunea globală, Gestionarea frontierelor, inclusiv pentru extinderea spaţiului Schengen: +10 milioane de euro şi susţinerea Pactului privind Migraţia şi Azilul: +2 milioane de euro,
  • Mobilitatea militară: +6 milioane de euro,
  • Ajutor umanitar: +50 milioane de euro pentru nevoile în creştere cauzate de crizele globale şi urgenţele climatice.

Negocierile s-au desfășurat pe fondul propunerilor statelor membre de a reduce bugetul UE, însă acordul final, obținut între Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană, urmează să fie supus aprobării în sesiunea plenară din noiembrie.