Președinția și Parlamentul au ajuns la un acord politic privind indicii de referință pentru activitățile cu impact scăzut în ceea ce privește emisiile de carbon, a informat Ministerul de Finanţe.
Președinția Consiliului și Parlamentul European au ajuns marţi la un acord preliminar privind o propunere care introduce o nouă categorie de indici financiari de referință meniți să ofere informații mai ample despre amprenta de carbon a unui portofoliu de investiții.
”Tranziția către o economie durabilă, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, ne impune să reanalizăm modul în care operăm în afaceri și modul în care ne investim banii. Mulțumită acordului de astăzi, investitorilor le va fi mai ușor să aleagă proiecte, infrastructuri și tehnologii care respectă mediul înconjurător, astfel încât să redirecționeze fluxurile de capital către active verzi”, spune Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor al României, statul care deține în prezent președinția Consiliului.
Un număr tot mai mare de investitori doresc să se asigure că investițiile lor au un impact pozitiv asupra mediului. În acest scop, ei iau decizii investiționale în funcție de amprenta de carbon generată de proiectele sau de activele pe care le au în vedere, folosindu-se de indici care fac trimitere sau măsoară performanța portofoliilor de investiții.
Totuși, în prezent există o largă varietate de astfel de indici, cu obiective felurite și a căror calitate și integritate diferă.
Prin urmare, președinția și Parlamentul au convenit astăzi asupra unui instrument armonizat și fiabil, cu ajutorul căruia să se aplice strategii de investiții cu emisii scăzute de carbon, prin introducerea unei noi categorii alcătuite din două tipuri de indici financiari de referință:
– indici de referință ai UE pentru activitățile de tranziție climatică, care își propun să reducă amprenta de carbon a unui portofoliu standard de investiții. Mai exact, acest tip de indici de referință ar trebui să fie stabiliți avându-se în vedere întreprinderile care se înscriu pe o „traiectorie de decarbonizare” cuantificabilă și bazată pe date științifice până la finele anului 2022, în contextul obiectivului pe termen lung privind încălzirea globală prevăzut în Acordul de la Paris.
– indici de referință ai UE aliniați la Acordul de la Paris, al căror obiectiv, mai ambițios, este de a selecționa exclusiv componente care contribuie la reducerea emisiilor, în vederea respectării pragului de 2°C prevăzut în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
În plus, textul prevede obligația ca toți indicii de referință sau familiile de indici de referință să explice în ce fel strategia lor de investiții reflectă factorii de mediu, sociali și de guvernanță, precum și în ce fel metodologia lor respectă obiectivul reducerii emisiilor de dioxid de carbon.
În final, textul reexaminează dispozițiile existente din Regulamentul privind indicii de referință, prevăzând o prelungire a regimului de tranziție pentru indicii de referință critici și pentru indicii de referință ai țărilor terțe până la finele anului 2021.
Acordul politic va fi transmis acum reprezentanților permanenți la UE, spre aprobare. Apoi va fi revizuit de către experții juriști-lingviști. Parlamentul și Consiliul vor fi invitate să adopte în primă lectură regulamentul propus.