Acord internaţional istoric! Ţările lumii au decis oprirea completă a defrişărilor

pădure

Sursă: Dreamstime

Acord istoric la COP26. Marţi va fi semnat un document ce prevede că defrişările din zeci de ţări, care deţin 85% din pădurile lumii, vor fi oprite complet până în anul 2030. Ce alte decizii au mai fost luate, până acum, la Summit-ul de la Glasgow?

Acord la nivel internaţional, în prima zi a Summit-ului COP26 privind Schimbările Climatice!

Eliminarea defrişărilor şi anularea efectelor acestora până la finalul decadei

Luni, mai bine de 100 de lideri mondiali s-au înţeles să oprească complet defrişările până în anul 2030. Ţări precum Brazilia, China, Rusia, Canada sau Indonezia urmează să semneze, marţi, acordul privind stoparea defrişărilor şi anularea efectelor acestora până în anul 2030.

Pe teritoriul ţărilor care vor semna astăzi acest acord se află 85% din pădurile lumii. Este primul acord major la care s-a ajuns în cadrul conferinţei care are loc, zilele acestea, în Scoţia, la Glasgow. Defrişările influenţează puternic clima, având în vedere că se pierd copacii care absord cantităţi mari de dioxid de carbon.

Acordul include fonduri publice şi private de aproximativ 19,2 miliarde de dolari, transmite BBC. O parte din aceşti bani va ajunge în ţările în curs de dezvoltare pentru a reface terenurile afectate, pentru a combate incendiile de vegetaţie şi sprijini comunităţile indigene.

A mai existat un acord similar în 2014, care nu a dus la efecte concrete

Un fond de 1,1 miliarde de lire sterline va fi înfiinţat pentru protecţia pădurii tropicale din Bazinul Congo, a doua cea mai mare pădure tropicală din lume.

Experţii au salutat acordul semnat la Glasgow, însă au reamintit că a mai existat unul asemnător şi în urmă cu şapte ani, care însă a “eşuat în încetinirea defrişărilor”.

Mai mult, guvernele din 28 de state de pe glob se vor angaja să elimine despăduririle din comerţul cu alimente şi alte produse agricole, precum uleiul de palmier, soia şi cacao. Aceste industrii duc la pierderea pădurilor, ele fiind tăiate pentru a face loc păşunilor şi culturilor.

Alte mai bine de 30 de companii internaţionale îşi vor stopa investiţiile în activităţi ce au legătură cu defrişările.

Reducerea emisiilor de metan

Pe de altă parte, tot la Summit-ul COP26, Statele Unite vor anunţa, marţi, planuri de a introduce reglementări ferme împotriva emisiilor de metan din forarea de petrol şi gaze, notează NBC.

Noile măsuri, propuse de Environmental Protection Agency, au ca obiectiv eliminarea emisiilor de metan pentru noile infrastructuri de petrol şi gaze, dar şi cele existente, astfel reducând o sursă importantă de poluare.

Metanul este un gaz cu efect de seră care este eliminat în atmosferă, între altele, când cărbunele, petrolul şi gazul natural este exploatat şi transportat. Emisiile de metan sunt răspunzătoare pentru aproximativ 30% din încălzirea globală de la începutul erei industriale.

Alte 80 de state se vor alătura SUA şi UE într-un demers de reducere cu 30% a emisiilor de metan până în 2030.