Protocolul a adus o problemă de lungă durată pentru partidele pro-Brexit din Irlanda de Nord şi a blocat Adunarea descentralizată a Irlandei de Nord, după ce Partidul Democrat Unionist a protesat și şi-a anunțat demisia.
Noul acord referitor la Brexit dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană ar putea ajuta la readucerea în prim-plan ”a fundamentelor sănătoase” ale Regatului Unit. Asta, numai cu condiţia ca relaţiile dintre Regatul Unit și UE să continue să se îmbunătăţească, consideră analiștii.
Șase ani de incertitudine păguboasă
Acordul a fost primit la Belfast cu mesaje atât pro cât și contra, Partidul Democrat examinând în prezent detaliile acordului în raport cu cele ”şapte teste” asupra cărora a insistat, cu toate că este de așteptat ca înțelegerea să primească undă verde în Parlamentul britanic.
Tony Travers, profesor la London School of Economics and Political Science, a declarat luni pentru CNBC că democrații încă pot îngreuna lucrurile pentru Sunak. Economistul senior la Berenberg Kallum Pickering a declarat că progresul ar putea marca o linie de demarcaţie după şase ani şi jumătate de incertitudine păguboasă.
”În timp ce Regatul Unit va suferi un impact de durată asupra potenţialului său de creştere în urma deciziei sale de a creşte barierele comerciale cu UE, factorul major care a ţinut pe loc economia Regatului Unit de la referendum a fost incertitudinea”, a explicat el.
El a mai spus că ”dacă acest lucru se va sfârşi, ne aşteptăm ca fundamentele sănătoase ale Regatului Unit, bănci bine capitalizate, firme cu flux de numerar şi pieţe bine reglementate, să se reafirme.”
Economia britanică este în recesiune
Berenberg menţine previziuni peste consens privind PIB-ul Regatului Unit în următorii trei ani, cu o contracţie de 0,8% în 2023, urmată de o revenire de 1,6% în 2024 şi o creştere suplimentară de 1,7% în 2025. PIB-ul Regatului Unit s-a contractat cu 0,5% în decembrie, pe măsură ce economia a stagnat în ultimul trimestru al anului 2022, evitând o recesiune tehnică, dar creşterea costului vieţii şi înăsprirea politicii monetare creează factorii contrari persistenţi pentru creştere.
Banca Angliei estimează că economia a intrat în primul trimestru din 2023 într-o recesiune superficială de cinci trimestre. Cu câţiva ani în urmă, un astfel de acord privind Brexit ar fi avut un impact substanţial asupra pieţelor. Analistul Jordan Rochester a declarat că, în ciuda semnificaţiei sale politice, acordul nu se va trece imediat în preţurile pieţei şi că traderii au în prezent alte priorităţi.
”Aceasta este în mare măsură o problemă a Irlandei de Nord, Irlanda de Nord, cu una dintre cele mai mici populaţii din regiunile din Regatul Unit, cu cel mai mic PIB, de asemenea, nu va schimba în mod semnificativ previziunile macroeconomice ale multor oameni despre unde va veni creşterea pentru Regatul Unit, unde va fi inflaţia şi ce înseamnă aceasta pentru Banca Angliei”, a spus el.