Cei doi miniștrii au discutat în principal despre problema pescuitului maritim, a dezvoltării rurale, apelor şi pădurilor din Maroc, cât și despre nevoia țării africane de a importa ovine.
Acord important între România și Maroc
”Ministrul agriculturii, Petre Daea, a avut astăzi, 5 mai 2023, o întâlnire în format videoconferinţă cu Mohamed Sadiki, ministrul agriculturii, pescuitului maritim, dezvoltării rurale, apelor şi pădurilor din Regatul Marocului.
Tema întrevederii a vizat nevoia Marocului de a importa ovine şi întărirea relaţiilor de cooperare dintre cele două ţări. În acest sens, se lucrează la întocmirea unui Memorandum de înţelegere între cele două state pe subiecte legate de comerţ exterior”, a anunțat Ministerul Agriculturii, printr-un comunicat.
Petre Daea apreciază interesul Marocului pentru piața de ovine din România
De asemenea, Petre Daea a ținut să își exprime aprecierea pentru interesul crescut al Regatului Maroc pentru piaţa de ovine din România. Totodată, ministrul român al Agriculturii a dat asigurări că ţara noastră acordă o importanţă deosebită regulilor de export privind bunăstarea animalelor în timpul transportului.
”România este al doilea stat ca efectiv de ovine în Uniunea Europeană şi MADR urmăreşte creşterea acestuia, pentru a putea valorifica resursele pe care ţara noastră le are, iar din acest punct de vedere statul foloseşte toate instrumentele disponibile pentru a dezvolta sectorul şi a sprijini crescătorii de ovine să-şi valorifice produsele obţinute în fermele pe care le au în diferite zone ale ţării”, mai arată Ministerul Agriculturii.
Mai mult, cei doi oficiali au hotărât ca în următoarea perioadă să se intensifice eforturile pentru agrearea modelului de certificat sanitar veterinar pentru ovine vii de către autorităţile sanitar-veterinare ale celor două state.
Ajutor de stat pentru creșterea animalelor
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat un proiect de Hotărâre privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor.
Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menținerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.
Ajutoarele de stat sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin atestat de producător, dar şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole.
Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027 este de 561.571.180 lei, din care 173.901.190 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 387.669.990 lei pentru speciile ovine şi caprine.