Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri că România va deveni un hub important atât din punct de vedere al energiei electrice, cât şi a gazelor naturale.

Acord important pentru România

„Împreună cu prim – ministrul României Nicolae Ciucă am avut astăzi o întâlnire de lucru cu Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei, și Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan. De asemenea, după discuții a avut loc ceremonia de semnare a Memorandumului între compania azeră SOCAR și Romgaz.

Astăzi am pus bazele unui nou coridor de transport în energie între Marea Caspică și Marea Neagră. Asta după ce în marja conferinței RIGC, din septembrie de la București, alături de colegul meu ministrul Energiei din Azerbaijan am pus bazele coridorului de transport pentru energia verde, legând Marea Neagră de Marea Caspică, prin România către restul Europei. România devine un hub important atât din punct de vedere al energiei electrice, cât și a gazelor naturale. Și împreună cu colegii azeri, cu care avem parteneriat strategic important, vom dezvolta investițiile în România și astfel vom asigura securitatea și independența energetică a României și în regiune.

Prin acest Memorandum de Înțelegere cele două companii oficializează intenția lor de a explora oportunitățile de dezvoltare în comun a unui proiect de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. Proiectul ar consta într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi un terminal de regazeificare precum și alte instalații și facilități necesare în scopul transportului de gaze din zona caspică în România.”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Ce spune Nicolae Ciucă despre acest proiect?

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a spus miercuri că realizarea unei facilităţi de gaz natural lichefiat la Marea Neagră, în comun cu Azerbaidjan, va duce la diversificarea şi suplimentarea coridoarelor de aducere a gazului din Bazinul Mării Caspice către Europa.

„În această după-amiază a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Energiei din Azerbaidjan şi Ministerul Energiei din România, a celor două companii naţionale, SOCAR din Azerbaidjan şi Romgaz din România, care vor fi implicate direct în acest proiect, un proiect pe care-l aşteptăm cu foarte mare interes, pentru că este un proiect nou, atât pentru noi, cât şi pentru Azerbaidjan. Făceam menţiunea că la întâlnirea anterioară pe care am avut-o la 1 octombrie la Sofia, cu preşedintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, am discutat despre posibilitatea demarării unui astfel de proiect.

Iată că, la nici trei săptămâni, are loc demararea procesului prin care acest proiect să poată înceapă să fie implementat.”, a declarat, miercuri, Nicolae Ciucă.