Liderul PNL și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat joi, pe 11 iulie, că România și Ucraina au semnat un acord de cooperare în domeniul securității la Washington, în marja Summitului NATO.
Acord de cooperare între România și Ucraina
Potrivit lui Nicolae Ciucă, documentul, semnat de președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pune în aplicare Declarația comună a G7 de sprijin pentru Ucraina, emisă cu un an în urmă.
„La ceremonia de semnare, am participat alături de ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu și de ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba”, a scris acesta pe Facebook.
Liderul PNL a mai precizat că potrivit acordului, România sprijină Kievul atât pe plan economic, în eforturile de reconstrucție a țării vecine, cât și în domenii esențiale pentru consolidarea capacității Ucrainei de a se apăra și de a combate agresiunea rusă, în conformitate cu prevederile Cartei ONU.
Nicolae Ciucă a adăugat că țara vecină a semnat deja 22 de acorduri similare cu alte state membre NATO, dar și cu Japonia și Uniunea Europeană.
Ce i-a promis Klaus Iohannis lui Volodmir Zelenski
Joi, pe 11 iulie, președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat la Washington Acordul privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina. Acest acord are ca scop sprijinirea Ucrainei în înființarea unui punct focal național pentru controlul armamentului.
În plus, cele două țări vor continua să coopereze pentru consolidarea stabilității economice și rezilienței Ucrainei, sprijinind redresarea și reconstrucția acesteia. România se va strădui, de asemenea, să maximizeze utilizarea rutelor sale de transport și logistică pentru a facilita proiecte pe termen scurt, mediu și lung în procesul de reconstrucție a Ucrainei.
Acordul stipulează că România va oferi asistență pe termen lung și va sprijini industria de apărare a Ucrainei în îndeplinirea obiectivelor legate de nevoile forțelor de securitate și apărare.
Conform Administrației Prezidențiale, principiile fundamentale ale Cartei Organizației Națiunilor Unite (Carta ONU) și ale Actului final de la Helsinki, inclusiv independența, suveranitatea și integritatea teritorială a statelor, precum și inviolabilitatea frontierelor internaționale, constituie baza securității europene și mondiale,
Observând că agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei constituie o amenințare directă la adresa păcii și securității internaționale, precum și o flagrantă încălcare a dreptului internațional și a Cartei ONU,
Subliniind sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele sale internațional recunoscute din 1991, inclusiv în apele sale teritoriale, și recunoscând dreptul legitim al Ucrainei la autoapărare în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU (…)
Mai multe puteți citi aici.