Summitul climatic COP27, dedicat climei, s-a încheiat duminică, 20 noiembrie 2022. După lungi negocieri și discuții tensionate, s-a ajuns la un acord legat de ajutorul acordat statelor în curs de dezvoltare afectate de schimbările climatice.
ONU și UE, nemulțumite de declarațiile adoptate la COP27
COP27 s-a încheiat cu o întârziere de o zi faţă de calendarul prevăzut, ceea ce o transformă într-un dintre cele mai lungi conferinţe din această serie.
„Nu a fost uşor, dar în final ne-am îndeplinit misiunea”, a declarat Sameh Shukri, președintele conferinței.
O declaraţie finală a fost adoptată, chemând la o reducere rapidă a emisiilor cu efect de seră, dar fără noi ambiţii în raport cu ultima COP de la Glasgow din 2021.
„Trebuie să reducem drastic emisiile acum – şi este o problemă la care COP nu a răspuns”, a zis Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Uniunea Europeană (UE) s-a declarat și ea „dezamăgită” de acordul privind emisiile cu efect de seră.
Textul privind reducerile de emisii cu efect de seră a fost foarte disputat, multe state denunţând ceea ce consideră a fi un pas înapoi faţă de ambiţiile definite la conferinţele anterioare, mai ales faţă de obiectivul ambiţios al Acordului de la Paris, ce prevedere limitarea încălzirii la 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială. Potrivit agenției de presă AFP, angajamentele actuale ale ţărilor semnatare ale acordului nu permit atingerea acestui obiectiv, nici măcar a celui de limitare a creşterii temperaturii la 2 grade Celsius faţă de era preindustrială.
Dacă aceste angajamente vor fi respectate integral, ar pune lumea pe traiectoria unei creşteri cu 2,4 grade Celsius la sfârşitul secolului şi, în ritmul actual al emisiilor cu efect de seră, pe traiectoria unei creşteri de 2,8 grade Celsius.
Potrivit sursei citate anterior, detaliile operaţionale urmează să fie definite pentru adoptare la viitoarea COP, care va avea loc la sfârşitul lui 2023 în Emiratele Arabe Unite, fiind șanse mari să apară noi tensouni din cauza contributorilor, ţările dezvoltate insistând ca dintre aceştia să facă parte China.
COP27 a decis să creeze un fond special pentru a ajuta statele sărace să facă față schimbărilor climatice
Totuşi, ediţia din acest an a fost marcată de adoptarea unei rezoluţii istorice, ce prevede crearea unui fond special pentru finanţarea daunelor climatice suferite de ţările aflate în curs de dezvoltare.
Potrivit The Guardian, o parte din entuziasmul acordului istoric convenit la COP27 privind pierderile și daunele face loc conștientizării că această conferință nu a îndeplinit provocarea fundamentală de a conveni asupra unor reduceri rapide ale emisiilor de gaze cu efect de seră.
Sally Box, negociator australian pentru climă, a făcut o declarație în numele membrilor Grupului Umbrella (un bloc de negocieri care include Australia, Canada, Japonia, Islanda, Israel, Noua Zeelandă, Norvegia, Regatul Unit și Statele Unite), spunând:
„Trebuie să mergem mai departe în lumina descoperirilor dure ale științei, inclusiv prin recunoașterea faptului că emisiile globale trebuie să atingă vârful până în 2025 pentru a menține obiectivul de 1,5 grade Celsius în viață. Părți, trebuie să transformăm hotărârea în acțiune. Suntem profund dezamăgiți de faptul că unele părți au încercat să limiteze ambiția acestui program de lucru [de atenuare a climei]. Nu putem decide să facem mai puțin.”