Acord istoric la nivel internaţional cu privire la companiile multinaţionale!
Impozit minim stabilit la nivel internaţional pentru taxarea multinaţionalelor
Liderii statelor G20, reuniţi în Italia, la Roma, au aprobat un acord istoric privind o reformă fiscală internaţională. Acordul de sâmbătă îşi propune să pună capăt paradisurilor fiscale prin introducerea unui impozit minimal de 15% din profiturile companiilor multinaţionale, potrivit agenţiei AFP.
Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei: „Astăzi, toţi şefii de stat din G20 au aprobat un acord istoric privind noi reguli fiscale internaţionale.”
Yellen a făcut din impunerea acestui nivel minim la nivel internaţional una dintre prioritățile mandatului său.
Noile reguli ar trebui să intre în vigoare din 2023
Decizia va deveni oficială duminică, 31 octombrie, odată cu declaraţia finală a Summitului G20 de la Roma.
„Cerem grupului reunit OECD-G20 să dezvolte rapid reglementări şi instrumente multilaterale unitare, pentru a asigura că noile reguli vor intra în vigoare la nivel mondial începând din anul 2023”, scrie în proiectul Declaraţiei concluziilor Summitului de la Roma.
Acordul fusese convenit de principiu sub egida OCDE de 136 de ţări, ce realizează aproximativ 90% din PIB-ul mondial. Reforma ar urma să le permită acestor ţări să economisească 150 de miliarde dolari graţie impunerii impozitului minim.
Giganţii IT, principalii vizaţi de această decizie
Unul dintre obiectivele acestei reforme este ca multinaţionalele, mai ales GAFA (acronim ce desemnează giganţii Google, Amazon, Facebook şi Apple), să nu mai plătească impozite derizorii pe veniturile lor.
În ultimele decenii, companiile multinaţionale și-au redus contribuţiile printr-un sistem de mutare a sediilor şi transferare a activităţilor.
Acordul, obţinut după doi ani de negocieri intense, se bazează pe o soluţie pe doi piloni.
„Pilonul întâi” prevede redistribuirea anuală a profiturilor multinaţionalelor în valoare de 125 de miliarde de dolari în toate jurisdicţiile internaţionale, pentru a facilita accesul la fonduri al ţărilor aflate în dezvoltare.
„Pilonul doi” prevede introducerea unui impozit corporativ mondial de 15%, care li se va aplica firmelor multinaţionale ce au venituri de peste 750 de milioane de euro (867 de milioane de dolari, conform valorii actuale de conversie). Acest mecanism ar urma să genereze venituri fiscale suplimentare de 150 de miliarde de dolari anual la nivel mondial.
Franţa doreşte ca, în prima jumătate a anului viitor, când va asigura preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, să fie adoptată o directivă europeană privind impozitul minim, pentru care este nevoie de unanimitate.