Acordul momentului a fost semnat la finalul acestei săptămâni. Rusia primește o lovitură puternică. Compania nucleară de stat a Ucrainei anunță că a semnat un acord cu compania americană de energie nucleară Westinghouse, care vizează aprovizionarea cu combustibil a tuturor centralelor sale atomice.
Potrivit sursei citate, acordul face parte din eforturile depuse de Ucraina pentru a putea scăpa de dependența de lucrările rusești, notează Reuters. Acordul semnat de cele două companii mai prevede și faptul că numărul de noi unităţi nucleare pe care Westinghouse le va construi în Ucraina va crește la nouă faţă de cinci cât era prevăzut anterior.
În același timp, compania urmează să înființeze și un centru de inginerie în ţară, mai arată sursa citată.
Ce prevede noul acord dintre Ucraina și compania Westinghouse?
Menționăm faptul că acordul vine în condițiile în care, deși Ucraina deține patru centrale nucleare care sunt în funcțiune la momentul actual, una dintre cele mai mari, adică cea de la Zaporojie, a căzut sub controlul Rusiei la câteva zile după ce a început invazia rusă, în februarie.
Deși este în continuare controlată de tehnicieni ucraineni, temerile Ucrainei s-au amplificat având în vedere războiul care continuă de mai bine de trei luni de zile. În ceea ce privește noul acord cu SUA, potrivit companiei ucrainene, Westinghouse stipulează că aceasta va furniza combustibil pentru toate centralele atomice ale Ucrainei.
Pentru Ucraina, energia nucleară este esențială. Mai exact, aceasta acoperă aproximativ jumătate din toate nevoile de electricitate ucrainene. Anterior, ministrul Energiei declara că sunt șanse mari ca în viitor, Ucraina să devină şi un furnizor de energie electrică pentru Europa de Vest.
Oficialul ucrainean preciza că se are în vedere modernizarea flotei de unități nucleare și totodată producerea de energie curată și de încredere, însă fără nicio influență rusă.
Planul Ucrainei pentru unitățile nucleare
„Vom moderniza flota noastră de unităţi nucleare, care vor produce energie curată, sigură şi de încredere, fără nicio influenţă rusă”, a declarat ministrul Energiei, Herman Haluşcenko, potrivit unui comunicat al companiei de stat de energie atomică Energoatom.
De cealaltă parte, în cursul zilei de joi Energoatom a negat informațiile conform căreia ar putea închide uzina Zaporijia, dacă Kievul pierde controlul operaţiunilor de acolo.
Amintim faptul că de la declanșarea războiului de către Rusia și până în prezent, Ucraina şi-a exprimat în mod repetat îngrijorările privind siguranţa centralei. Cea mai recentă avertizare a fost făcută vineri, când autoritățile ucrainene precizau că vor rămâne fără piese de schimb.