Egiptul și Serbia au convenit să stimuleze cooperarea politică și economică, Cairo și Belgradul cautând modalități de a face față impactului global al invaziei Ucrainei. Egiptul este printre cei mai mari importatori de grâu din lume, care se bizuia pe cerealele din Ucraina.
Serbia este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, dar a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și a menținut relații de prietenie cu Moscova, în ciuda conflictului din Ucraina.
Este doar un început!
Președintele Egiptului, Abdel-Fattah El-Sissi, s-a aflat în Serbia, într-o vizită oficială de trei zile. Este prima vizită la Belgrad, din ultimele trei decenii, a unui președinte egiptean. Gazda sa, președintele Aleksandar Vucici, a declarat că vizita a avut un „caracter istoric”.
”Va aduce atât de multe beneficii în viitor”, a spus Vucici la conferință de presă comună cu El- Sissi. „Acesta este doar un început”, a adăugat liderul de la Belgrad.
Cei doi lideri au semnat o declarație de parteneriat și au anunțat planuri pentru un acord de liber schimb, până la sfârșitul anului, transmite ABC News.
„Ambele țări ar trebui să coopereze pentru economii mai bune în raport cu evenimentele globale”, a declarat El-Sissi.
„Egiptul se așteaptă la o cooperare mai puternică în toate domeniile”, a continuat el.
Sârbii vor exporta grâu în Egipt
Vucici a declarat că Serbia va exporta cereale, în primul rând grâu, în Egipt, țară afectată puternic de creșterile de preț cauzate de războiul din Ucraina. Egiptul se numără printre cei mai mari importatori de grâu din lume, dar blocarea porturilor din Ucraina a pus țara în dificultate.
Vucici și El-Sissi au precizat că războiul din Ucraina a figurat pe agenda discuțiilor. „Egiptul este o țară care vrea să vadă totul rezolvat în mod pașnic și prin acorduri”, a spus El-Sissi, care s-a întâlnit săptămâna trecută și cu președintele american Joe Biden, în Arabia Saudită.
Egiptenii promit Europei tot gazul din estul Mediteranei
Înaintea vizitei în Serbia, El-Sisi, declara că țara sa este gata să se implice pentru a ușura criza energetică prin care trece Europa. El a anunțat disponibilitatea de a vinde gaze naturale consumatorilor comunitari, în timpul unei conferințe de presă alături de cancelarul german, Olaf Scholz.
El-Sisi a explicat faptul că stațiile de lichefiere a gazului permit Egiptului să „exporte tot gazul natural pe care îl produce în estul Mării Mediterane”, potrivit site-ului Ahram.
„Dacă Egiptul are un rol de jucat în atenuarea impactului oricărei crize, este pregătit să-l joace”, a declarat Abdel Fattah El-Sisi.
Liderul egiptean a amintit Memorandumul de înțelegere privind gazele naturale pe care Egiptul l-a semnat cu Israelul și UE la jumătatea lunii iunie.
„Provocările din domeniul energiei ne cer să cooperăm pentru a le atenua efectele”, a spus El-Sisi, reafirmând deschiderea Egiptului pentru discuții ulterioare cu oficialii germani în ceea ce privește energia.
Acordul de referință semnat în Egipt în prezența șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, permite Israelului să transporte gaze naturale către UE din Egipt, după ce a fost lichefiat.
Exporturile de gaze egiptene către Europa au fost de aproximativ 2 milioane de tone în 2021, în creștere față de doar 270.000 în anul precedent, potrivit datelor S&P Global Platts.