Autoritatea de reglementare a pieţei energetice din Turcia a acordat companiilor private Akfel, Bosphorus şi Kibar licenţele necesare pentru a putea importa gaze naturale ruseşti prin conducta Western Line pe o perioadă de 30 de ani. De asemenea, Autoritatea a acordat companiei Bati Hatti o licenţă pentru a putea importa gaze natural prin aceiaşi conductă timp de 23 de ani.

Anterior, cele patru companii au convenit cu Gazprom să importe anual şase miliarde metri cubi de gaze naturale prin conducta Western Line, care trece prin Ucraina, România şi Bulgaria. Această conductă are o capacitate anuală de 14 miliarde de metri cubi.

‘Acordul este foarte important pentru Gazprom. Turcia a fost întotdeauna un partener important şi stabil pentru noi’, a declarat un oficial de la Gazprom Export, divizia de export a concernului rusesc. Turcia încearcă să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale, în condiţiile în care majoritatea centralelor sale electrice funcţionează pe bază de gaze naturale. Potrivit analiştilor, în următorii zece ani Turcia ar urma să devanseze Marea Britanie devenind al treilea mare consumator de electricitate din Europa, pe fondul creşterii populaţiei şi economiei precum şi a proximităţii de ţări cu resurse de gaze naturale.

Un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei este asigurat de Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale. La rândul său, grupul rus se bazează pe piaţa UE pentru 80% din exporturile sale.

Sursa: Agerpres