Firma bulgară de stat Bulgargaz şi compania turcă de gaze Botas au semnat marţi un acord de cooperare pe 13 ani, prin care Bulgaria va avea acces la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din Turcia şi la reţeaua de transport a gazelor, a anunţat Guvernul de la Sofia.

Bulgaria semnează un acord cu Turcia în domeniul gazelor naturale

O cantitate de până la 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale va putea fi transportată anual către Bulgaria din Turcia, în urma finalizării acordului. Ulterior, nivelul de 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale va putea fi majorat.

Acordul a fost semnat de şefii Bulgargaz şi Botas, în prezenţa ministrului interimar al Energiei din Bulgaria, Rosen Hristov, şi a ministrului Energiei şi Resurselor Naturale din Turcia Fatih Dönmez.

Acordul rezolvă problema infrastructurii insuficiente cu care s-a confruntat Bulgaria anul trecut, a declarat Rosen Hristov. Acesta a explicat că Bulgaria are acum ocazia de a achiziţiona gaze naturale „de la toţi producătorii mondiali” cu ajutorul Turciei.

„Prin acest acord ne asigurăm posibilitatea de a cumpăra gaze de la toți producătorii mondiali și de a le descărca în Turcia, ceea ce se potrivește cel mai bine Bulgariei din punct de vedere logistic”, a declarat ministrul interimar al Energiei din Bulgaria, Rosen Hristov, transmite Reuters.

Conform lui Hristov, semnarea acordului reprezintă „un moment istoric”.

La rândul său, Fatih Dönmez a scos în evidenţă faptul că în urma finalizării acordului Turcia este mai aproape de a deveni un hub de transport al gazelor.

Cum își va acoperi Bulgaria nevoie de gaze

În prezent, Bulgaria importă un miliard metri cubi de gaze naturale pe an din Azerbaidjan, iar restul necesarului, de aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, sunt acoperite prin importuri de gaze naturale lichefiate din ţara vecină Grecia.

Conform planurilor Ministerului Energiei, Bulgaria va acoperi o treime din necesarul de gaze prin importuri de gaze naturale lichefiate prin Turcia, o treime prin terminalul GNL de lângă oraşul elen Alexandroupolis, care ar urma să devină operaţional în 2024, şi o treime din livrările din Azerbaidjan.

Bulgaria era aproape complet dependentă de gazul rusesc, dar a căutat alternative după ce Moscova a întrerupt livrările în aprilie din cauza refuzului Sofiei de a plăti în ruble. Hristov a declarat că Bulgaria nu poate controla ce gaz va intra în Bulgaria, dar că Sofia se va asigura că va semna acorduri pentru livrări de GNL care nu provin din Rusia.