Liderii Uniunii Europene (UE), reuniţi la un summit la Bruxelles, au ajuns la un acord pentru proiectul de declaraţie finală care vizează înăsprirea regulilor de supraveghere a sectorului bancar, urmând ca aceasta să fie aprobată vineri.
Totodată, oficialii europeni au convenit să-l susţină pe preşedintele Comsiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, pentru un nou mandat în fruntea executivului comunitar, informează Mediafax.
Reprezentanţii statelor membre s-au înţeles, joi seara, asupra înfiinţării unui sistem de supraveghere a sistemului bancar, după ce liderii britanici prezenţi au fost convinşi că noile instituţii comunitare nu vor submina autorităţile naţionale de reglementare, se arată într-un document întocmit la încheierea discuţiilor.
Trei autorităţi de supraveghere pan-europene
Planul UE prevede înfiinţarea, în 2010, a trei autorităţi de supraveghere pan-europene, care să se asigure că statele membre adoptă noi reguli de reglementare, precum şi un Consiliu European de Risc Sistemic, care să monitorizeze riscurile privind stabilitatea economică.
„Consiliul European a luat mai multe decizii (…) cu scopul de a proteja sistemul financiar din Europa de riscuri viitoare şi de a nu repeta greşelile trecutului”, potrivit documentului citat.
Acordul liderilor europeni urmează anunţului de miercuri al preşedintelui american Barack Obama privind planul de reformă a reglementărilor destinate sistemului financiar din SUA.
Ca reacţie la temerile Marii Britanii, înţelegerea prevede că orice decizie care va fi luată de noile organisme „nu trebuie să încalce în niciun fel responsabilităţile fiscale ale statelor membre”, spre exemplu prin impunerea unui program costisitor de sprijinire a sectorului financiar.
Marea Britanie s-a opus planurilor ca Banca Centrală Europeană (BCE) să conducă viitorul Consiliu European de Risc Sistemic, iar prevederea, care a fost, totuşi, inclusă în proiectul de declaraţie ar putea fi modificată vineri.
Potrivit documentului, Consiliul General al BCE ar trebui să aleagă preşedintele Consiliu European de Risc Sistemic.
Se eliberează a doua tranşă a împrumutului acordat Letoniei
Potrivit proiectului de declaraţie, liderii prezenţi la summit vor aproba, vineri, şi eliberarea rapidă a următoarei tranşe, de 1,2 miliarde de euro, a împrumutului acordat de UE Letonie în colaborare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Letonia a încheiat, la sfârşitul anului 2008, un acord de finanţare în valoare de 7,5 miliarde de euro cu FMI şi UE şi trebuie să primească în perioada următoare o tranşă de un miliard de euro din fonduri comunitare.
SURSA: Mediafax