Disputa din interiorul majorităţii guvernamentale din Polonia s-a încheiat oficial sâmbătă după ce liderii partidului Lege şi Justiţie (PiS) şi ai altor două formaţiuni politice au semnat un acord care cuprinde direcţiile de cooperare viitoare, transmite dpa.
Acordul a fost semnat de liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, de Jaroslaw Gowin şi de ministrul justiţiei Zbigniew Ziobro. Partidele lui Gowin şi Ziobro au intrat în Parlament graţie includerii candidaţilor lor pe listele electorale ale PiS.
“Am ajuns la un acord asupra programului de guvernare pentru următorii trei ani”, a declarat Jaroslaw Gowin.
Deocamdată nu a fost confirmată informaţia potrivit căreia cel mai influent politician din Polonia, Jaroslaw Kaczynski va deveni vicepremier.
Kaczynski, care a fost prim-ministru în 2006-2007, a preferat să nu deţină nicio funcţie guvernamentală după ce partidul său a revenit la putere, la finalul lui 2015, scrie Agerpres.
Cea mai gravă criză internă a coaliţiei guvernamentală a fost legată de ministrul justiţiei Zbigniew Ziobro. PiS a susţinut că Ziobro şi parlamentarii loiali acestuia au solicitat prea multă putere în perspectiva unei remanieri guvernamentale, ceea ce a amplificat speculaţiile despre o dezintegrare a majorităţii parlamentare conduse de PiS. Scenariile posibile în acest caz ar fi un guvern minoritar sau alegeri anticipate.
Polonia nu este de acord cu planul Comisiei Europene privind migranţii
Pe de altă parte, Polonia, prin vocea preşedintelui Andrzej Duda, critică dur noul pact privind migraţia şi azilul, prezentat recent de Comisia Europeană, transmite Reuters.
“Spre binele acelor ţări din care aceşti oameni fug astăzi de război, ei trebuie să fie cât mai aproape de frontierele lor pentru a avea cel mai mare posibil entuziasm şi motivare de a reveni acolo şi de a le construi. (…) Niciun dictat al Uniunii Europene, cred eu, nu trebuie să ne oblige. Nu trebuie să fim niciodată de acord cu acest lucru”, a declarat preşedintele Andrzej Duda pentru postul public de televiziune polonez TVP.
Comisia Europeană a propus miercuri o reformă a sistemului de azil al Uniunii Europene pentru migranţi, care nu prevede cote obligatorii de refugiaţi, dar introduce în schimb un mecanism de „solidaritate obligatorie” între statele membre ale UE care va fi activat atunci când una dintre acestea se află sub ”presiune” sau într-o situaţie de ”urgenţă”.