"Vom susţine un acord politic pe agricultură încheiat sub patronajul Preşedinţiei. Un pact pe agricultură nu înseamnă din punct de vedere al Partidului Naţional Liberal doar investiţii pe îmbunătăţiri funciare şi irigaţii, ci o înţelegere referitoare la cine garantează pentru agricultură şi cine finanţează agricultura, pentru că ne aşteptăm la un boom economic şi vine o perioadă de recesiune în faţă. Agricultura este o zonă în care, în România, nu mai avem voie să stăm şi să aşteptăm astăzi la doamne-doamne: vine sau nu vine ploaia. Suntem de acord şi cred că sub patronajul Preşedinţiei s-ar putea gândi un astfel de acord, pentru că oferă o mai mare stabilitate şi credibilitate. Ideea este să avem voinţă politică, să îl ducem pe un proiect de 15-20 de ani şi să nu îl mai modificăm. Eu zic că se poate finaliza în acest an", a explicat Nini Săpunaru, la finalul discuţiilor din Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor. 

Acesta a precizat că este momentul să ne gândim "ce sector din agricultură vrem să îl dezvoltăm şi de unde pot fi atrase resursele de finanţare". 
"Va trebui să ne axăm pe ce dezvoltăm din agricultura, începem să dezvoltăm zootehnia, avem bănci care finanţează? Dacă nu avem trebuie să facem noi un fond al statului şi să finanţăm agricultura. Observăm că în vremuri bune toată lumea creditează agricultura, dar când vin vremuri grele nu mai creditează nimeni. Trebuie să instituim un mecanism de garantare şi să apelăm la fonduri private. Să le oferim investitorilor privaţi cu garanţia statului român şi să le spunem: găsiţi voi fonduri private la UE şi terminaţi voi Canalul Siret-Bărăgan, decât să ne gândim că vin chinezii că sa ne facă ei Canalul", a adăugat şeful Comisiei de specialitate din Cameră. 

În opinia lui Nini Săpunaru, siguranţa alimentară ar trebui să fie un subiect care să fie pus pe masa şedinţelor CSAT. 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat marţi la finalul discuţiilor din Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor că va aloca o sumă de 145 de milioane de euro în bugetul Ministerului Agriculturii pe anul 2016 pentru începerea reabilitării infrastructurii principale de irigaţii, solicitând însă un acord politic pentru a putea aloca timp de şapte ani consecutivi o sumă similară. 

"Am venit azi cu un motiv concret, să propunem Comisiei de agricultură la nivel tehnic şi pe urmă partidelor politice să încheiem un acord politic pe următorii şapte ani astfel încât să finanţăm reabilitarea infrastructurii principale din zona de irigaţii.(…) M-am bucurat că la nivel tehnic, direct sau indirect, toţi care au fost prezenţi au fost de acord cu această iniţiativă şi există speranţa că vom ajunge şi la un acord politic în perioada următoare. Din anul 2016 pentru infrastructura principală punem separat în bugetul MADR 145 de milioane de euro şi m-aş bucura ca acest lucru să continue, pentru că nu poţi într-un singur an să reabilitezi toată infrastructura de irigaţii şi atunci avem nevoie de 7 ani consecutivi cu această sumă", a spus ministrul Agriculturii.

AGERPRES