Guvernul va adopta un memorandum privind aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul SUA privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo-electrice de la CNI Cernavodă, în sectorul energiei nucleare civile din România, după ce ministrul Economiei, Virgil Popescu, a solicitat introducerea documentului pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern de vineri.

„Vă rog să fiţi de acord cu introducerea pe ordinea de zi suplimentară, la secţiunea confidenţial, a două memorandumuri. Primul memorandum cu tema: Aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul SUA privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo-electrice de la CNE Cernavodă, în sectorul energiei nucleare civile din România, în conformitate cu prevederile articolului 103 din Tratatul Euroatom, la secţiunea confidenţial.

Anunțul ambasadorului SUA la București

Şi mai avem, tot la secţiunea confidenţial, un memorandum cu privire la acordarea unei garanţii de stat societăţii Avioane Craiova de către Ministerul Finanţelor Publice”, a declarat Virgil Popescu în şedinţa de guvern.

În context, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a anunțat în data de 9 octombrie sprijinul pe care Washingtonul îl va oferi României pentru dezvoltarea proiectului de la Cernavodă.

”Este minunat să fim într-un final aici – pentru a demara Acordul inter-guvernamental. Unele voci spun că am ajuns aici rapid, eu cred că am fi putut ajunge și mai rapid!

Acesta este un uriaș pas înainte pentru democrație, statul de drept și libertatea oamenilor de pretutindeni! Independența energetică stimulează economiile și permite statelor să se elibereze din cătușele influențelor maligne din partea Chinei și a Rusiei.

”Recondiționarea unui reactor și construirea a două noi reactoare”

(…) Nu numai că sprijinim siguranța, integritatea granițelor și libertatea României, prin asistență militară și sprijin suplimentar, ci ajutăm la dezvoltarea economiei și infrastructurii din România prin proiecte de acest fel.

Proiectul de dezvoltare nucleară de la Cernavodă, recondiționarea unui reactor și construirea a două noi reactoare reprezintă o paradigmă pentru viitor.

Departamentul de Energie a coordonat eforturile pentru proiectul de la Cernavodă.”, a declarat ambasadorul SUA la București.

Foto: INQUAM / Alexandra Pandrea.