Coaliția de guvernare formată din PSD, PNL și UDMR a ajuns miercuri seară la un consens cu privire la o serie de măsuri fiscale ce vor fi aprobate pentru a intra în vigoare de anul viitor, chiar de la 1 ianuarie.

Coaliția de guvernare a ajuns la un acord privind modificările fiscale

Astfel, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au decis ca taxele de proprietate să se plătească conform grilei notariale, banii urmând să meargă la autoritățile locale, conform unor surse politice citate de stiripesurse.ro.

Din acest motiv, impozitul la case va creste în funcție de valoarea medie a contractelor de cumpărare încheiate la notari, lucru ce va însemna o creștere a costurilor cu impozitele pe clădiri, mai ales în marile orașe, ținând cont că prețul apartamentelor și caselor din România a crescut în ultima perioadă.

TVA majorat la băuturile cu zahăr și deduceri fiscale pentru salarii de cel mult 4.500 de lei

De asemenea, o altă decizie aprobată în coaliția de guvernare este majorarea TVA de la 9% la 19% pentru băuturile care conțin zahăr, lucru anunțat încă de câteva zile.

În același timp, liderii politici au mai stabilit ca românii cu salarii de cel mult 4.500 de lei să primească deduceri fiscale întru ajutorarea lor în această perioadă de criză cu creșteri serioase de prețuri în special la produsele de bază.

O altă discuție avută miercuri seară s-a referit și la angajații care au salarii de peste 4.500 de lei. Aceștia vor plăti în continuare impozit pe venit de 10% și doar cei cu salarii mai mici de 4.500 de lei vor primi un sprijin în ideea în care impozitul pe salariu va scădea treptat până la zero în cazul celor care au salariul minim pe economie din România.

Totuși, tot miercuri, secretarul general al PNL, Lucian Bode, anunța că modificările pe care coaliția le are în vedere la Codul Fiscal ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023 și vor fi anunțate în totalitate până la data de 1 iulie.

PSD a venit cu mai multe propuneri pentru schimbarea Codului Fiscal

Partidul Social Democrat a transmis miercuri, 15 iunie, că a făcut mai multe propuneri în Coaliție pentru modificarea Codului Fiscal.

„PSD consideră că scopul principal al reformării sistemului fiscal din România este de a reduce inechitățile sociale și de a asigura solidaritatea socială între contribuabili”, au transmis social democrații.

În viziunea PSD „povara fiscală trebuie distribuită în mod echitabil la nivelul societății. Astfel, trebuie îndeplinite concomitent două condiții esențiale: veniturile supradimensionate trebuie supraimpozitate, iar veniturile mici trebuie să beneficieze de impozite mai mici.”

Social democrații anunță că au făcut mai multe propuneri în cadrul Coaliției de guvernare:

  • Supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decât salariul Președintelui României;
  • Supraimpozitarea pensiilor speciale care depășesc consistent pensia medie din România;
  • Diminuarea poverii fiscale prin deduceri aplicate veniturilor mici
  • Contribuție pentru Sănătate și Educație din partea firmelor mari, pe o durată limitată.

Pragurile si cotele de impozit pentru propunerile de mai sus urmează să fie discutate cu partenerii de guvernare, au mai spus social democrații.

„PSD consideră că, în această perioadă dificilă, este profund inechitabil ca cei cu venituri supradimensionate să se bucure de același regim fiscal aplicat celor care se zbat în sărăcie severă. În același timp, Guvernul are obligația de a promova solidaritatea între contribuabili și de a asigura un echilibru just între impozitarea muncii și a capitalului. Nu în ultimul rând, noul model fiscal trebuie să asigure resursele pentru continuarea investițiilor și a stimulării mediului de afaceri, pentru susținerea dezvoltării economice și a creșterii nivelului de trai”, se mai arată în comunicatul PSD de miercuri de dinainte de ședința de coaliție.