Mai multe țări din Europa au semnat un acord important cu privire la protejarea Mării Nordului. Aceasta este centrul ambițiilor regenerabile ale Europei. Acordul a fost semnat de către șase țări.
Acord pentru protejarea Mării Nordului
Pe 9 aprilie, șase state riverane ale Mării Nordului au semnat o convenție cu scopul de a proteja infrastructura subacvatică esențială împotriva actelor de sabotaj și agresiuni din partea altor state.
Belgia, Olanda, Germania, Norvegia, Marea Britanie și Danemarca au semnat această convenție, cu scopul de a consolida colaborarea și de a asigura protecția infrastructurii energetice, sporind în același timp securitatea în regiune.
Andrew Bowie, ministrul britanic al Energiei, a subliniat că Marea Nordului servește ca un hub central pentru îndeplinirea obiectivelor europene și ale regenerabilelor. Ea contribuie la menținerea securității energetice în Europa.
„Este crucial să protejăm infrastructura energetică critică pentru continent atât acum cât și în viitor”, spune acesta.
Marea Nordului poate deveni un centru vital pentru Europa
Ministrul danez al Climei, Energiei și Utilităților a evidențiat că Marea Nordului evoluează către a deveni un centru vital pentru infrastructura esențială. Astfel, va conecta țările europene prin intermediul:
- cablurilor de energie
- conductelor de gaz
- rețelelor de comunicații
”A apărut o interdependență transfrontalieră din ce în ce mai mare – și cu ea un risc crescut de sabotaj și atenția nevoită din partea unor actori ostili”, arată el.
Cu atenția sporită asupra vulnerabilității infrastructurii submarine, după bombardamentele din 2022, când două conducte de gaz care legau Rusia de Germania au fost distruse în urma mai multor explozii, statele europene sunt mai vigilente.
În ciuda eforturilor, autorii acestor atacuri nu au fost identificați.
În 2023, un alt incident a avut loc când o conductă de gaz care lega Finlanda de Estonia în Marea Baltică a fost distrusă. Evenimentul a alimentat preocupările cu privire la sabotajul subacvatic și la amenințările hibride.
Ce prevede noul acord?
Conform ministrului danez, în cadrul noului acord, statele europene vor reexamina măsurile lor actuale de protecție și securitate.
De asemenea, vor intensifica schimbul de informații. Nu în ultimul rând, statele vor raporta date la un nivel operațional.
Conform Norvegiei, acordul se axează în principal pe aspectele de „reziliență și prevenire”, complementând astfel activitățile desfășurate de NATO.
„Această declarație comună reprezintă o fundație importantă pentru a asigura securitatea și este un exemplu clar al țelurilor noastre comune. Împreună suntem mai puternici”, spune Terje Aasland, ministrul Energiei din Norgevia.
Potrivit ministrului belgian pentru Justiție și Marea Nordului, Paul Van Tigchelt, noua alianță va garanta un nivel uniform de securitate pentru:
- țărmuri
- infrastructura subacvatică
Acordul va înlocui variațiile existente între țări.
„Suntem dedicați către o abordare uniformă, o mai bună schimbare de informații și raportarea incidentelor printr-o platformă sigură”, spune el.