România și Turcia, acord privind reglementarea bilaterală în domeniul pensiilor
Ministerul Muncii a anunțat că Guvernul a aprobat un nou Aranjament Administrativ, semnat în acest an la Ankara de către ministrul român al Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura–Oprescu, și ministrul Muncii și Securității Sociale din Republica Turcia, Vedat Işıkhan.
Acesta are scopul de a implementa Acordul încheiat între cele două state în domeniul securității sociale, semnat pe 6 iulie 1999, și reglementează coordonarea bilaterală în domeniul pensiilor și ajutorului de deces, al prestațiilor pentru boală și maternitate, precum și al celor pentru accidente de muncă și boli profesionale.
Hotărârea adoptată actualizează cadrul juridic bilateral, înlocuind Aranjamentul Administrativ semnat în 2003 la București, ca urmare a modificărilor legislative intervenite între timp în ambele țări.
”Noul Aranjament Administrativ prevede modalitatea de plată a prestaţiilor de pensie, stabileşte procedura care se va aplica cetăţenilor români şi turci pentru a beneficia de prestaţii de boală şi maternitate pe teritoriul celuilalt stat, precum şi modalitatea de plată în caz de accidente de muncă sau boli profesionale”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Documentul aprobat de Guvern reglementează modul în care se vor conveni formularele necesare, stabilește organismele de legătură și instituțiile responsabile cu aplicarea Acordului, precum și procedurile specifice pentru implementarea acestuia. De asemenea, detaliază modul de colaborare între instituțiile celor două țări în procesarea cererilor de prestații, inclusiv în ceea ce privește totalizarea perioadelor de asigurare.
Acest document va intra în vigoare în prima zi a lunii următoare primirii ultimei notificări scrise prin care părțile se informează reciproc, prin canale diplomatice, despre finalizarea procedurilor interne.
Document obligatoriu pentru pensionari
În altă ordine de idei, amintim că pensionarii români care trăiesc în străinătate și primesc pensie din partea autorităților române sunt obligați să depună periodic certificatul de viață, un document esențial pentru continuarea plății pensiilor. Această cerință se aplică și beneficiarilor de pensii de urmaș. În absența depunerii acestui document, plata pensiilor va fi suspendată, conform reglementărilor în vigoare.
Persoanele care nu depun certificatul de viață riscă să rămână fără pensie. În cadrul implementării noii Legi a pensiilor, Casa Națională de Pensii a prelungit termenul pentru depunerea acestui document până la 31 decembrie 2024. De obicei, certificatul de viață trebuie trimis în lunile martie și septembrie, însă modificările legislative recente au determinat ajustarea termenelor pentru acest an.
Certificatul de viață trebuie completat și semnat în fața unei autorități competente din țara de domiciliu sau de reședință a beneficiarului. După ce autoritatea confirmă autenticitatea documentului, acesta poate fi trimis către casa teritorială de pensii prin diverse canale, cum ar fi poșta, faxul, e-mailul sau alte metode digitale. Mai multe puteți citi aici.