Acord româno-chinez pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere

România îşi intensifică relaţiile bilaterale cu China în domeniul infrastructurii rutiere şi nu numai, odată cu semnarea unui acord de cooperare în acest sens, document ce urmează să fie parafat în această săptămână la Beijing.

Aprobarea şi intrarea în vigoare a “Acordului de cooperare dintre Guvernul României şi Guvernul R.P. Chineze cu privire la intensificarea cooperarii bilaterale în domeniul infrastructurii” şi a posibilităţilor de implementare concretă a acestui Acord, se află pe agenda vizitei de lucru la Beijing a ministrului delegate pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova.

Conform unui comunicat remis de Departamentul Proiectelor de Infrastructură de Inters Naţional şi Investiţii Străine, ministrul Şova se va afla, în perioada 2-7 septembrie, în China, şi va participa la forumul de afaceri româno-chinez, la lucrările comitetului consultativ româno – chinez în domeniul construcţiei infrastructurii de transport şi la lucrarile şedintei plenare a celei de-a XXIII-a Sesiuni a Comisiei guvernamentale româno – chineză de cooperare economică.
“Cu ocazia organizării lucrarilor comisiei va fi analizată evoluţia situaţiei economice şi sociale din ambele ţări. Ministrul Dan Şova, alături de liderii chinezi vor discuta stadiul aprobarii şi intrării în vigoare a “Acordului de cooperare dintre Guvernul României şi Guvernul R.P. Chineze cu privire la intensificarea cooperarii bilaterale în domeniul infrastructurii” şi a posibilităţilor de implementare concretă a acestui Acord. În acelasi context, vor fi audiate rapoartele coordonatorilor comitetului consultativ chinezo-roman în domeniul construcţiei infrastructurii de transport şi vor fi examinate propunerile de dezvoltare pe viitor a relaţiilor economice şi comerciale bilaterale”, se arată în sursa citată.

Totodată, Şova se va întâlni cu conducerea Ministerului Comerţului, cu lideri ai unor mari companii chineze printre care Sinohydro, China Railway 18 Bureau, China Road and Bridge, China Communications Construction Company (CCCC), China Dalian Holding Co., China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC), Huawei Corporation, dar si cu reprezentanti ai instituţiilor bancare precum China Exim Bank, China Development Bank. China Communications Construction Company (CCCC) este cea mai important companie din China care activează în sectorul construcţiilor de autostrăzi. Compania şi-a arătat interesul pentru proiectele de infrastructură din România şi a depus documentele la licitaţia organizată pentru desemnarea constructorului tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov şi pentru construcţia autostrăzii sau a drumului expres de la Craiova la Piteşti, proiecte care depăşesc 1-1,5 miliarde de euro.

China Development Bank este una dintre cele mai mari bănci din Republica Chineză, existând posibilitatea ca până la finele acestui an banca chineză să-şi deschisă o sucursală în România, aşa cum a informat zilele trecute capital.ro, citându-l pe ambasadorul României la Beijing.

În România sunt înregistrate peste 10.000 de societăţi comerciale chineze, iar valoarea totală a investiţiilor chineze în Romania este de 400 milioane de dolari.