"Suntem foarte aproape de un acord şi voi face tot ce este posibil ca o decizie bună să fie luată la data de 20 noiembrie", a declarat liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, potrivit Agerpres.
Luni seară, miniştrii de finanţe din zona euro au analizat raportul elaborat de experţii troicii (UE, BCE şi FMI) cu privire la măsurile adoptate de autorităţile de la Atena în schimbul ajutorului financiar, precum şi o evaluare a necesităţilor financiare ale Greciei, care urmează să fie ajutate ţinând cont de recesiunea peste estimări cu care se confruntă ţara.
Creditorii Greciei trebuie însă găsească însă soluţii care să permită Greciei să-şi ducă la capăt programul de ajustare bugetară, graţie unui răgaz suplimentar de doi ani până în 2016. Însă acest răgaz va trebui finanţat cumva şi, potrivit unui raport preliminar al troicii, este vorba de o finanţare suplimentară de 32,6 miliarde de euro.
Banca Centrală Europeană refuză să accepte pierderi în cazul obligaţiunilor greceşti din portofoliul său, iar zona euro exclude un nou împrumut, care ar fi sinonim cu al treilea plan de ajutor destinat Greciei. Mai multe soluţii sunt analizate în prezent: o scădere a ratei dobânzilor pentru împrumuturile acordate deja Greciei sau răscumpărare unei părţi din datoriile Greciei la un preţ redus.
În pofida acestor dezacorduri şi întârzieri, Jean-Claude Juncker a dat asigurări că Atena nu va intra în incapacitate de plată la sfârşitul acestei săptămâni. "Nu vor exista probleme pe data de 16 noiembrie", a declarat liderul Eurogrupului. La acea dată, Grecia trebuie să ramburseze obligaţiuni pe termen scurt în valoare de 3,4 miliarde de euro. Pentru a strânge o parte din banii necesari guvernul grec intenţionează să organizeze marţi o emisiune de obligaţiuni.