Planul va readuce Arabia Saudită și Iranul la relații normalizate, după ce regatul a întrerupt legăturile cu cealaltă națiune în 2016, și va avea probabil efecte de durată în tot Orientul Mijlociu și în restul lumii.
Iată cinci lucruri pe care trebuie să le știți despre acordul mediat de China între Arabia Saudită și Iran, scrie publicația The Hill:
1. Reduce tensiunile din Orientul Mijlociu între două puteri regionale
Poate că Iranul și Arabia Saudită au întrerupt oficial relațiile diplomatice abia în 2016, dar tensiunile dintre cele două țări sunt adânc înrădăcinate în istorie și religie.
Din punct de vedere istoric, Arabia Saudită a urmat ramura sunnită a islamului, în timp ce Iranul a urmat ramura șiită. Diviziunea dintre cele două ramuri datează din secolul al VII-lea, când a apărut pe fondul dezbaterilor cu privire la cine era succesorul de drept al profetului Mahomed, potrivit think tank-ului nepartizan Council on Foreign Relations.
Într-o sursă mai recentă de tensiune, Revoluția iraniană din 1979 l-a adus la putere pe Ruhollah Khomeini, care a condus în calitate de ayatollah, reunind conducerea guvernamentală și religioasă în cadrul islamului șiit. Noul guvern iranian a început să sprijine grupurile șiite din alte țări din regiune, în timp ce Arabia Saudită a fost impulsionată de revoluție să își consolideze legăturile sunnite, potrivit consiliului.
De atunci, Iranul și Arabia Saudită nu s-au luptat direct între ele, dar s-au angajat într-o serie de conflicte prin procură.
Arabia Saudită a sprijinit Irakul în timpul războiului său cu Iranul din anii 1980. În ultimii ani, Iranul a sprijinit regimul președintelui sirian Bashar al-Assad, care este membru al unei secte apărute din islamul șiit, în timp ce Arabia Saudită a sprijinit rebelii care au încercat să îl răstoarne, bazându-se că Siria are o majoritate sunnită. De asemenea, Arabia Saudită a sprijinit un guvern sunnit în exil în războiul civil din Yemen, în timp ce Iranul i-a susținut pe rebelii houthi, care sunt șiiți.
Pe măsură ce Arabia Saudită și Iranul își îmbunătățesc legăturile, normalizarea relațiilor lor ar putea avea un impact și asupra acestor conflicte.
2. Demonstrează influența crescândă a Chinei pe scena mondială
Un alt factor al acordului, pe lângă acordul în sine, este faptul că China a fost cea responsabilă pentru moderarea acestuia. Acordul a fost încheiat după patru zile de discuții care nu au fost dezvăluite anterior la Beijing.
SUA au relații de lungă durată, dar tensionate recent, cu Arabia Saudită, mai ales după asasinarea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi, care a criticat regimul saudit. Serviciile de informații americane au evaluat în 2021 că prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a aprobat o operațiune de ucidere sau de capturare a lui Khashoggi.
SUA au avut relații tensionate cu Iranul timp de decenii, de la Revoluția iraniană din 1979, ceea ce face probabil imposibilă pentru SUA organizarea unui astfel de acord între cele două puteri din Orientul Mijlociu.
Între timp, China a cumpărat cantități substanțiale de petrol din Arabia Saudită și a rămas aproape de Iran.
Unii experți în afaceri internaționale au declarat că acordul semnalează faptul că China se implică mai mult în jocul diplomatic al Orientului Mijlociu.
„Ar trebui să fie un avertisment pentru factorii de decizie politică din SUA: Părăsiți Orientul Mijlociu și abandonați legăturile cu aliați uneori frustranți, chiar barbari, dar de lungă durată, și veți lăsa pur și simplu un vid pe care China îl va umple”, a declarat Jonathan Panikoff, directorul Inițiativei Scowcroft pentru Securitatea în Orientul Mijlociu din cadrul Consiliului Atlantic, într-o analiză publicată vineri.
3. Ar putea complica normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel
Un alt acord internațional care ar putea să se pregătească este unul care să normalizeze relațiile dintre Arabia Saudită și Israel, dar acordul guvernului saudit cu Iranul ar putea îngreuna realizarea acestuia.
Israelul și-a sporit recent legăturile cu mai mulți dintre vecinii săi arabi, în mare parte prin acordurile Abraham din 2019, prin care Israelul a normalizat relațiile cu Emiratele Arabe Unite și Bahrain. Sudanul și Marocul au urmat la scurt timp după aceea, stabilind relații diplomatice cu Israelul.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a indicat că dorește să asigure relații normale cu Arabia Saudită, dar Iranul este de mult timp un adversar al Israelului.
Israelul a fost unul dintre cei mai înverșunați critici ai Iranului și ai programului său nuclear, guvernul său condus de Netanyahu opunându-se acordului nuclear din 2015, care prevedea restricții asupra programului în schimbul ridicării de către SUA a sancțiunilor impuse regimului iranian.
Legăturile mai strânse dintre Arabia Saudită, cu care Israelul dorește o relație mai bună, și Iran, unul dintre principalii săi adversari, ar putea face ca un acord să fie mai complicat.
Persoane familiarizate cu discuțiile în curs au declarat pentru The New York Times că Arabia Saudită și-a expus cererile pentru recunoașterea Israelului, care includ un angajament de securitate din partea SUA, dezvoltarea unui program nuclear civil și reducerea restricțiilor privind vânzările de arme ale SUA.
Președintele Biden a părut să își declare sprijinul pentru acordul saudit-iranian în comentariile de vineri, spunând că „Relațiile mai bune între Israel și vecinii lor arabi sunt mai bune pentru toată lumea”.
4. Ar putea susține guvernul lui Assad în războiul civil sirian
Guvernul sirian a aplaudat acordul dintre Arabia Saudită și Iran după ce a fost anunțat, spunând că acesta va contribui la aducerea stabilității în Orientul Mijlociu.
Acordul ar putea oferi un avantaj strategic regimului lui Assad, care încearcă să se mențină la putere pe fondul unui război civil în curs de desfășurare și de lungă durată.
Luptele au izbucnit în 2011 în țară, în urma represiunii puternice și violente a lui Assad împotriva protestelor din timpul Primăverii arabe. Războiul a devenit un conflict cu mai multe fațete și un război prin procură între Iran, care îl susține pe Assad, și Arabia Saudită, care îi susține pe rebeli.
Țările au încercat să izoleze Siria în urma răspunsului violent al acesteia la proteste, suspendând țara din Liga Arabă, dar Ministerul sirian de Externe a declarat că există un consens „tot mai mare” în rândul țărilor arabe că izolarea Siriei nu funcționează și că este necesar un angajament.
Între timp, forțele lui Assad au reușit să recucerească majoritatea orașelor mari și să dețină cea mai mare parte a țării, deși grupurile rebele încă mai dețin o parte. Unii experți și oficiali au declarat că doar o soluție politică poate pune capăt conflictului, dar orice retragere a sprijinului acordat rebelilor de către Arabia Saudită în urma acordului cu Iranul l-ar putea ajuta pe Assad să se apropie de păstrarea puterii.
5. Ar putea ajuta la încheierea războiului din Yemen
Războiul civil din Yemen a fost celălalt conflict major încă în desfășurare care a văzut Arabia Saudită și Iranul angajate într-o bătălie prin procură.
Atât guvernul yemenit, cât și rebelii houthi au pretins că sunt autoritatea legitimă din Yemen. Războiul a provocat o criză umanitară masivă, deoarece zeci de mii de oameni au fost uciși, iar milioane de oameni au suferit de foame și de boli.
Războiul durează de mai bine de opt ani, dar o mare parte a comunității internaționale a semnalat interesul de a-i pune capăt. Fostul președinte yemenit Abdrabbuh Mansur Hadi a renunțat la funcție anul trecut pentru a asigura tranziția guvernului către un consiliu care ar putea găsi o soluție politică la conflict.
Oficialii saudiți au făcut, de asemenea, presiuni pentru încheierea războiului și au declarat la începutul acestui an că se fac progrese.
Unii membri ai Congresului au pledat, de asemenea, pentru o rezoluție care să pună capăt sprijinului SUA pentru intervenția saudită în Yemen. Biden a pus capăt asistenței americane pentru ofensivele conduse de Arabia Saudită în această țară în 2021, dar SUA încă vând arme pentru acest conflict și transmit informații.
Cei doi susținători cheie ai părților implicate în conflict, Arabia Saudită și Iranul, acceptând normalizarea relațiilor ar putea ajuta guvernul și rebelii să ajungă la un acord pentru a pune capăt violențelor.