Regina Elisabeta a II-a a promulgat joi acordul Brexitului, una dintre ultimele etape înainte ca Regatul Unit să-şi consume divorţul cu Uniunea Europeană (UE), după trei ani de dispute şi amânări.
Proiectul pentru implementarea acordului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană a devenit oficial joi lege, după promulgarea sa de către regina Elisabeta a II-a, înainte de intrarea în vigoare a Brexit-ului la 31 ianuarie, au anunţat guvernul şi parlamentul, relatează AFP şi Reuters.
Proiectul de lege a trecut miercuri de ultima etapă parlamentară, după mai mult de trei ani de dezbateri intense asupra Brexit-ului. Regina Elisabeta a II-a şi-a dat joi consimţământul regal, a anunţat pe Twitter liderul Camerei Comunelor, Jacob Rees-Mogg. Un anunţ similar a făcut pe Twitter şi ministrul pentru Brexit, Steve Barclay. „Înscris în lege, acesta permite Regatului Unit să părăsească UE la 31 ianuarie”, precizat el, potrivit Agerpres.
Premierul britanic Boris Johnson urmează să semneze oficial acordul de retragere în următoarele zile. Marea Britanie urmează să părăsească UE la 31 ianuarie, ora 23.00 GMT. După adoptarea sa definitivă în Marea Britanie, acordul privind Brexit-ul va trebui ratificat de Parlamentul European, la 29 ianuarie, pentru ca Regatul Unit să poată deveni primul stat membru care părăseşte UE la 31 ianuarie, la ora locală 23.00 (sâmnbătă, 1 februarie, 1.00, ora României) şi să dea pagina celor trei ani de tergiversări şi dezbateri acrimonioase.
Promulgarea textului, care traduce în legea britanică acordul divorţului – de 353 de pagini încheiat în octombrie -, marchează o mare victorie a liderului conservator, ajuns la putere în iulie 2019 pozând drept salvatorul Brexitului.