Potrivit acestuia, efectele estimate sunt creșterea cu 23% a exporturilor din UE spre Canada în fiecare an, precum și o creștere de 11,6 miliarde de euro pe an în ceea ce privește PIB-ul intern brut al spațiului comunitar.
„A meționat domnul ambasador că într-adevăr sunt niște taxe care vor avea un impact, faptul că vor cădea, vor avea un impact pozitiv asupra economiei noastre. Aș putea să vă spun, de exemplu, că suntem al treilea exportator din UE de echipamente nave, de nave și ambarcațiuni, în Canada, unde ne-am confruntat, până la intrarea în vigoare a CETA a unei taxe de 16 cu vârfuri de chiar până la 25%. Mai ales în condițiile în care prietenii noștri din Canada au ratificat un acord cu Coreea de Sud, vorbim tot de sectorul naval, în 2015. Deci, se crease un dezechilibru, dacă vreți, pe piața canadiană, între produsele specifice Coreii de Sud și produsele de același fel ale Uniunii Europene. De asemenea, mașinile și echipamentele electrice, unde era o taxă de 9%. Acuma, dacă nu mă înșel, mi-au spus colegii mei, niște taxe la produse agricole care existau în Canada de mi s-a ridicat părul în cap. Vorbim de aproape 277% taxă la produse agricole procesate. Nu vorbim de lactate, unde erau de 227%, a explicat Mihai Daraban, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR).
„Vreau să vă spun că acest acord, într-adevăr, din punctul nostru de vedere, noi ne ocupăm de problematica strict economică și nimic altceva, sunt niște cifre și niște schimbări majore, care nu pot să ducă, după cum spunea și domnul secretar de stat, decât la creșterea economică în Uniunea Europeană ca urmare a acestui acord. Mi se pare totuși că cele 12 miliarde de care se vorbește este prea puțin. Cred că va exista un boom în acest sens și pe fondul faptului că, din păcate, se întâmplă ce se întâmplă cu BREXIT-ul, care undeva în primul semestru din 2019 se va întâmpla efectiv”, a mai spus Mihai Daraban.
„Cred că se impune să subliniem că 42.000 de locuri de muncă din România, la ora actuală, sunt dependente strict de comerțul cu Canada. Este un indicator foarte important. Sperăm ca acest număr să crească după intrarea în vigoare a acordul CETA. De asemenea, aș menționa că există, pe lângă celebrul schimb bilateral de mărfuri cu care ne-am obișnuit, noi am creat și o rubrică separată de exportul și importul de servicii. Deci, am departajat puțin ce înseamnă export-import de bunuri, noi am exportat în 2016 de 105,4 milioane de euro, am importat 72,7 milioane de euro. Dar peste aceste cifre, v-aș spune că am exportat servicii de 144,8 milioane de euro și am importat de 203,7 milioane de euro. Sunt categorii de schimburi comerciale spre care noi tindem. Noi suntem oarecum realiști de potențialul economiei românești la ora actuală. De clasamentele pe care, din păcate, le avem la nivel de Uniune Europeană. Și cred că acest export-import de servicii va conta mult mai mult pe viitor decât bunurile în sine. Pentru că vedem în bunurile în general participarea românească este destul de joasă ca și procent valoare adăugată din produsul finit. În schimb, unde încă suntem și putem merge înainte, pe exportul și importul de servicii, care înseamnă consultanță, înseamnă proiectare, înseamnă IT, înseamnă foarte multe alte activități, care nu necesită neapărat un ambalaj și o cutie”, a mai declarat Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR).
Prezent la eveniment, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a arătat că acest acord poate aduce beneficii importante pentru mediul de afaceri din România.
„Dacă vrem să avem relații economice susține, avem nevoie ca oameni de afaceri români să poată vizita Canada, să poată avea întâlniri în Canada, să poată să popularizeze ofertele lor în Canada și acest proces deja a început în primăvara acestui an și trebuie să continue”, a spus Negrescu.