Negociatorul european Michel Barnier a declarat joi că este „puţin probabil” în acest stadiu ca UE şi Marea Britanie să ajungă la un acord comercial în cadrul negocierilor privind relaţia lor post-Brexit, relatează AFP. La capătul unui nou ciclu de negocieri la Londra, Barnier a subliniat că au fost înregistrate „puţine progrese” în privinţa a două subiecte cruciale: condiţiile de concurenţă echitabilă şi pescuit.
„Prin refuzul său actual de a se angaja în privinţa condiţiilor unei concurenţe echitabile şi a unui acord echilibrat privind pescuitul, Marea Britanie face puţin probabil un acord la acest stadiu”, a declarat negociatorul european în cadrul unei conferinţe de presă.
Omologul său britanic David Frost a deplâns la rândul său faptul că nu va putea fi găsit niciun acord până la sfârşitul lunii iulie, aşa cum a sperat premierul Boris Johnson. „Din păcate, este clar că nu vom încheia în iulie ‘acordul preliminar asupra principiilor unui acord’ pe care l-am avut ca obiectiv” în discuţii, a subliniat David Frost într-un comunicat. „Continuă să existe divergenţe considerabile în cele mai dificile domenii, adică în privinţa condiţiilor de concurenţă egale şi a pescuitului”, a subliniat David Frost.
Premierul britanic consideră inutilă continuarea discuţiilor până la toamnă
Premierul Boris Johnson şi-a exprimat într-o primă fază dorinţa de a încheia negocierile până la sfârşitul lunii iulie, considerând inutilă continuarea discuţiilor până la toamnă.
După 47 de ani de apartenenţă la UE, Marea Britanie a părăsit blocul comunitar la 31 ianuarie, dar are până la sfârşitul anului o perioadă de tranziţie pentru a ajunge la un acord comercial cu fostul său partener.
Dacă UE şi Marea Britanie nu vor reuşi să ajungă la un acord, numai regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), cu taxele lor vamale ridicate, se vor aplica începând cu ianuarie 2021 pentru relaţiile comerciale dintre Londra şi cele 27 de state membre ale blocului comunitar, transmite Agerpres.
Săptămâna trecută, Londra a prezentat detaliile primelor sale propuneri privind gestionarea frontierelor după Brexit, insistând asupra faptului că ele vor fi puse în aplicare independent de încheierea unui acord cu Bruxellesul. Proiectul de 206 pagini prevede o aplicare treptată a legii la frontiere în cursul primelor şase luni din 2021.