Pretul energiei termice va creste, pana la 1 iulie 2002, cu aproximativ 45 %. Pretul energiei electrice va fi, in aprilie 2002, cu 50% mai mare decat in prezent. Gazele naturale se vor scumpi cu 7,5 dolari /1000 de metri cubi la 1 ianuarie 2003. Renuntarea la facilitati fiscale pentru IMM-uri. Acestea sunt doar o parte din prevederile acordului cu Fondul Monetar International, menite sa puna pe jar intreprinzatorii, sindicatele si populatia.
In ceea ce priveste populatia, lucrurile sunt cat se poate de simple. Factura de intretinere, incepand din vara anului viitor, va fi cu aproximativ 50% mai mare, in timp ce venitul mediu este estimat sa creasca doar cu 4,7%. „Daca Guvernul va aplica masurile prevazute in acordul cu FMI, puterea de cumparare se va reduce cu aproape 25%. Asta inseamna reducerea consumului si un adevarat dezastru pentru IMM-uri”, afirma Bogdan Hossu, liderul Cartelului Sindical Alfa.
Pretul energiei ingroapa 20.000 de firme
Companiile mici vor fi cele mai afectate de aplicarea masurilor prevazute in acordul stand-by. Anularea facilitatilor fiscale este numai una dintre lovituri. In plus, picatura care umple paharul este proiectul pe care executivul trebuie sa-l aplice pentru reforma in sectorul energetic. Primul pas – majorarea in dolari a preturilor la energie electrica, termica si gaze naturale – are ca efect o reducere a profitului mediu brut cu aproximativ 8 – 10 procente. „Aproape 100.000 de IMM -uri functioneaza cu un profit de 12 – 14 % din cifra de afaceri. Cresterea preturilor la energie va inchide peste 20.000 de firme private”, sustine Pavel Cornescu, patronul fabricii de mobila Minimobila SA.
Acordul cu FMI nu se rezuma numai la aceste cresteri de preturi. Incepand cu anul viitor, doua societati de distributie a energiei electrice vor fi oferite la privatizare. In plus, membrii executivului s-au angajat sa scoata la privatizare, in cel mult un an, cele doua companii de distributie a gazelor naturale – Distrigaz Nord si Distrigaz Sud – fara sa mai astepte spargerea lor in opt companii regionale. Cu alte cuvinte, incepand cu anul 2003 vom avea operatori privati in distributia de energie electrica si gaze naturale. Ceea ce poate insemna o alta ajustare a preturilor, de aceasta data pentru serviciile de distributie. Cu atat mai mult cu cat FMI si Banca Mondiala au insistat ca executivul sa ajusteze preturile pentru apropierea acestora de cele practicate in Uniunea Europeana.
Concret, Romania va avea peste doi-trei ani un sector energetic ce va functiona la parametri si preturi europene. Singura problema este ca cetateanul roman castiga 8,7% din venitul mediu din UE, iar firmele cu activitate pe plan intern isi raporteaza preturile produselor la acest nivel de venituri. Nici firmele exportatoare nu sunt mai optimiste. Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania(ANEIR), considera ca cresterea preturilor la energie, corelata cu majorarea graduala a impozitului pe profit pentru exportatori, va scoate Romania de pe pietele internationale. „Deficitul comercial a atins cote alarmante, iar in decembrie importurile de energie vor avea ca efect atingerea unui sold negativ de patru miliarde de dolari”, sustine Mihai Ionescu.
Guvernul are intentii bune si sanse putine
Acordul cu FMI arata clar intentia cabinetului Nastase de a restructura din temelii sistemul energetic. Cresterea preturilor in dolari este un balon de oxigen acordat companiilor din domeniu, care au nevoie de investitii de 1,5 miliarde de dolari anual. „Cresterea pretului in dolari pentru gaze naturale inseamna incasari mai mari pentru importator. Pentru angajatii din distributie sau transportul de gaze naturale, impactul va fi acelasi ca pentru toti ceilalti cetateni. Cu aceleasi salarii vor plati facturi mai mari”, afirma Eugen Luha, liderul sindicatelor Gaz Romania.
In ultimii zece ani, pretul energiei, mentinut la un nivel scazut pe criterii sociale, nu a permis acumularea de fonduri pentru investitii. Aceste investitii pot face mai atractive companiile din sectorul energetic, in momentul cand vor fi oferite spre vanzare. Pe de alta parte, executivul vrea sa diminueze blocajul financiar din sectorul energetic prin cresterea procentuala a incasarilor. Ceea ce va conduce la inchiderea multor companii de stat, care au supravietuit pana acum numai prin amanarea succesiva a platilor pentru facturile de energie. La acestea se adauga cele aproximativ 20.000 de IMM-uri, care nu vor face fata cresterii preturilor la energie, corelata cu reducerea volumului de marfuri vandute. Inca nu se stie cum va acoperi executivul gaura din buget provocata de inchiderea acestor companii.
Un lucru este insa cert. Masurile nepopulare pe care Guvernul s-a obligat sa le puna in practica nu vor mai permite un pact social cu sindicatele. „Nu vad cum va restructura cabinetul Nastase economia astfel incat in numai cateva luni sa aplice astfel de masuri. Reabilitarea sistemului energetic se face pe buzunarul gol al populatiei. Ma indoiesc ca va fi incasata mai mult decat prima transa din acest imprumut”, precizeaza Bogdan Hossu, liderul sindicatelor Cartel Alfa.    

Sectorul energetic in acordul cu FMI
La 1 iulie 2002, pretul gigacaloriei va creste de la 15,4 USD la 20 USD
Pretul energiei electrice va creste lunar cu 3,6% pana in luna martie; la 1 aprilie, cresterea va fi de 16%, corespunzator unei cresteri a pretului de producator la Termoelectrica, de la 32,5 USD la 40 USD
Pretul gazelor naturale va creste la 1 ianuarie 2003, de la 82,5 USD la 90 USD/1000 de metri cubi
Vor fi interzise interventiile politice in favoarea societatilor rau platnice.
Distrigaz Nord si Distrigaz Sud nu vor mai fi sparte in opt societati regionale. Ele vor fi pregatite in actuala forma pentru privatizare. Pana la sfarsitul lunii februarie 2002 va fi angajat un consultant unic pentru ambele societati, astfel incat in septembrie anul viitor sa fie lansata oferta de vanzare.
Pe parcursul anului 2002 va fi lansata o licitatie internationala pentru privatizarea companiilor de distributie a energiei electrice din Timisoara si Constanta.