Controalele derulate Fisc în luna mai au adus la buget peste 700 de milioane de lei, aproape de trei ori mai mari decât valorile constatate în luna similară din 2008, informează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Acordul cu încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) impune României o ajustare a cheltuielilor, astfel încât deficitul bugetar să nu depăşească 4,6% din PIB la finele anului, respectiv 24,3 miliarde de lei. Presiunea pe mai buna colectare de fonduri şi pe stoparea evaziunii fiscale a devenit, astfel, tot mai mare. În acest context, ANAF raportează deja obţinerea de sume suplimentare la bugetul de stat, în urma controalelor desfăşurate pe parcursul lunii mai.

„Comparând rezultatele înregistrate în luna mai 2009 cu cele din luna mai 2008, rezultă o creştere semnificativă a sumelor suplimentare atrase, de la 247,7 milioane lei în mai 2008 la 703,7 milioane lei în mai 2009”, se arată într-un comunicat al ANAF.

Peste 35.000 de firme controlate

În luna mai, organele de inspecţie fiscală au făcut 35.261 controale la firme, din care 13.584 inspecţii fiscale parţiale, 7.021 inspecţii fiscale generale, 9.034 controale inopinate, 2.658 controale încrucişate şi 2.964 cercetări la faţa locului.

Totodată, pentru deficienţele constatate au fost înaintate organelor abilitate în vederea continuării cercetărilor 58 sesizări penale pentru un prejudiciu de peste 60,76 milioane lei.

Topul deficienţelor constatate de ANAF

„Precizăm că în luna mai 2009 organele de inspecţie fiscală au efectuat o parte dintre controale inopinate la contribuabilii care desfăşoară activităţi de comercializare şi/sau depozitare a cerealelor (silozuri) şi, respectiv, morărit şi panificaţie. În urma acestora, s-au făcut propuneri de continuare a verificărilor cu inspecţii fiscale în vederea stabilirii de obligaţii fiscale suplimentare la un număr de 89 contribuabili”, se mai spune în comunicat.

Potrivit ANAF, principalele deficienţe constatate, care au condus la calcularea de obligaţii fiscale suplimentare, aplicarea de amenzi contravenţionale şi întocmirea de sesizări penale au fost sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile, întocmirea incompletă şi necorespunzătoare a actelor şi documentelor contabile, nefuncţionarea la sediul social declarat, înregistrarea în evidenţa contabilă de facturi fiscale emise de societăţi tip „fantomă” şi efectuarea de tranzacţii fictive.

SURSA: ANAF