”În esenţă, litigiile restante au fost precis conturate de negociatori, în cursul acestei săptămâni, la Bruxelles”, a declarat Lisée.
”Nu s-au încheiat însă, fără câteva virgule, activitatea negociatorilor s-a terminat şi le rămâne liderilor politici să ia decizii în anumite chestiuni”, a adăugat el.
Mult mai rezervat, purtătorul de cuvânt al ministerului canadian al comerţului internaţional, Rudy Husny, a afirmat că procesul negocierilor continuă, pentru a găsi soluţii la problemele ce rămân de rezolvat.
Husny a reamintit că principalii negociatori ai celor două părţi s-au întâlnit în repetate rânduri în ultimele luni, inclusiv între 6 şi 8 mai la Bruxelles, adăugând că mai este destul de lucru.
În cursul săptămânii, ambasadorul Uniunii Europene în Canada, Matthias Brinkmann, a dezvăluit presei locale că problemele referitoare la produsele agricole nu sunt încă rezolvate, în special exporturile de carne de vită către Europa şi de produse lactate europene în Canada.
Presa canadiană s-a referit recent la posibilitatea ca Uniunea Europeană să îşi concentreze eforturile asupra unui acord de liber schimb negociat cu Washingtonul, trecând pe planul al doilea pe cel cu Canada.
Încheierea negocierilor privind Acordul Economic şi Comercial Comprehensiv Canada-UE (CETA), demarate în mai 2009 cu sprijinul guvernului de la Ottawa, în timp ce unele provincii canadiene şi-au exprimat unele rezerve, era aşteptată la sfârşitul lui 2012, apoi în februarie anul acesta. Premierul conservator, Stephen Harper, a atras recent atenţia că ar fi bine pentru Canada să ajungă la final înaintea Statelor Unite. (Sursa: Agerpres)