Acordul pe care îl așteaptă toată Europa de la începutul războiului din Ucraina ar putea să fie încheiat chiar săptămâna aceasta. Se anunță discuții importante la nivel mondial privind o problemă serioasă ce ar putea să capete valențe la nivel global.
UE participă în aceste zile la o serie de negocieri la sânge ce ar urma să aibă loc între Ucraina și Rusia cu privire la exportul de cereale din țara vecină României care a fost invadată de ruși încă din februarie.
Din primele informații, livrările făcute din Bulgaria și România nu sunt suficiente pentru a face față cererii mondiale. Dacă nu se va ajunge la un acord, riscăm o adevărată foamete la nivel mondial, în special în țările sărace, cum ar fi cele din Africa.
Acordul pe care îl așteaptă toată Europa! Veste uriașă din UE: Se întâmplă săptămâna asta
Exportul de cereale prin Bulgaria și România din Ucraina este insuficient, arată autoritățile, motiv pentru care reprezentanții UE speră să ajungă în aceste zile la Istanbul la un acord între Ucraina și Rusia cu privire la „problema cerealelor”. Șeful serviciului de politică externă al UE, Josep Borrell, a venit cu un anunț important la sosirea sa la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE.
„Facem tot ce putem pentru a exporta cereale prin linii de solidaritate prin Bulgaria și România, dar acest lucru nu este suficient, așa că sper la un acord în această săptămână pentru a debloca Odessa și alte porturi ucrainene.
Viețile a mii, nu zeci de mii de oameni depind de ea. Nu este vorba despre câștiguri diplomatice, este o chestiune de viață și de moarte”, a anunțat oficialul UE, citat de TASS.
Rusia și Ucraina discută problema cerealelor
În data de 15 iulie, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Igor Konașenkov, a anunțat că participanții la întâlnirea privind „problema cerealelor” din Turcia susțin în principal propunerile Rusiei, în viitorul apropiat urmând ca lucrările privind formarea documentului final al „Inițiativei Mării Negre” să fie finalizate.
Acesta a reamintit că, pe 13 iulie, la Istanbul au avut loc consultări cvadripartite între reprezentanții ONU, Rusiei, Turciei și Ucrainei privind deblocarea porturilor ucrainene pentru exportul de produse agricole, în special cereale.
De cealaltă parte, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat după întâlnire că se așteaptă ca un document final privind această chestiune să fie semnat după 18 iulie. În conformitate cu aranjamentele tehnice la care s-a ajuns la reuniunea de la Istanbul, procesul de tranziție al coridorului de cereale va fi coordonat de către Organizația Națiunilor Unite.
Reprezentanții celor trei țări vor fi prezenți în porturile din care vor fi exportate cerealele și vor monitoriza procesul de transport direct de la plecarea navelor din porturile ucrainene până la intrarea acestora în Istanbul. Ziarul turc Yeni Șafak a dezvăluit că în timpul reuniunii de la Istanbul au fost încheiate acorduri privind deminarea porturilor ucrainene. Ucraina va fi responsabilă de acest lucru și va stabili traseul navelor care transportă cereale.