Nicolae Ciucă, președintele PNL, a dezvăluit că a solicitat PSD să stabilească un acord de non-agresiune și de ne-racolare a primarilor, însă această inițiativă nu a avut succes.
Nicolae Ciucă, mesaj despre acordul cu PSD
Într-un context politic dinamic, Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal (PNL), a adus în discuție o problemă delicată: tentativa de a stabili un acord cu Partidul Social Democrat (PSD) pentru a evita atacurile reciproce și racolarea primarilor între cele două partide. Această inițiativă, dezvăluită într-un interviu la Prima News, subliniază complexitățile și provocările cooperării între cele două forțe politice majoritare din România.
Ciucă a menționat că, deși a cerut PSD să nu se atace reciproc și să evite racolarea primarilor, această chestiune nu s-a materializat. Mai mult, a observat că există cazuri de primari care își schimbă afilierea partinică, sugerând astfel o fluiditate politică și un joc de putere continuu între cele două partide.
“Sunt convins că premierul Ciolacu o să aprecieze ce spun acum. Am rugat de la început să avem un acord prin care să nu ne atacăm reciproc şi să nu ne racolăm primarii. Şi nu s-a întâmplat chestiunea asta, ba mai mult decât atât înţelegem că mai sunt unul, doi primari, care fiecare dintre ei are afinităţi, vin din urmă, din istorie şi se duc de la stânga la….Am mai folosit o metaforă, nu ştiu dacă e foarte bună, îţi iei bilet să te duci până la Piaţa Matache, la Victoria cobori şi faci stânga”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Primarii își pot reconsidera deciziile
În cadrul dialogului, moderatorul a adus în discuție faptul că și PNL a beneficiat de primari proveniți de la PSD, exemplificând cu situația din Iași. Răspunsul lui Ciucă a evidențiat o perspectivă istorică asupra acestor schimbări de afilieri. El a subliniat că primarii ar putea să reconsidere deciziile în contextul realizărilor guvernării liberale, precum:
- finanțarea proiectelor
- deschiderea de șantiere în România
“Ne ducem în istorie să vedem cine a început? Când vii şi anunţi dintr-o dată, nouă primari au trecut… În primul rând că nu au trecut, că nu au cum să treacă, îşi pierd mandatul. Şi sunt convins că până aproape de alegeri se vor răzgândi pentru că primarii liberali vor înţelege care a fost rolul şi în ce fel am înţeles pe perioada guvernării, guvernare liberală, rolul finanţării proiectelor, modul în care am deschis şantiere. Sunt peste 2600 de şantiere deschise în România, se lucrează peste tot, inclusiv în comunele mici”, a mai precizat liderul PNL, Nicolae Ciucă.
Aceste declarații ale lui Nicolae Ciucă reflectă un peisaj politic în continuă schimbare și o luptă pentru loialități în rândul administrațiilor locale. Totodată, ele pun în lumină tensiunile și provocările în stabilirea unei colaborări eficiente și respectuoase între cele două mari partide. Acest lucru se întâmplă într-un context național, unde politica de partid influențează adesea:
- direcția
- eficiența guvernării
Tensiuni între PNL și PSD
Relația tensionată dintre PSD și PNL, parteneri în cadrul Guvernului, devine tot mai vizibilă, cel puțin în județul Iași. Declarațiile dure dintre reprezentanții celor două partide nu fac decât să alimenteze tensiunile politice locale.
Președintele PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru, a lansat acuzații serioase la adresa PSD și a liderului său, Marcel Ciolacu. El a afirmat că transferul de primari de la PSD la PNL este, de fapt, o „declaraţie de război pe faţă” împotriva liberalilor.
De cealaltă parte, PSD Iași cataloghează aceste afirmații drept „ipocrizie”. Filiala susține că Muraru încearcă să acopere „incompetența administrativă și politică” a liberalilor.
Muraru a accentuat că PSD utilizează o „tehnică” pe care nu o poate menține la nesfârșit. De altfel, el spune că subiectul devine tot mai greu de „digerat” de către PNL.
În replică, PSD Iași ripostează afirmând că, în ultimii trei ani, PNL s-a concentrat doar pe „rezolvarea problemelor penale și de satisfacerea camarilei de partid”.
Liderul social-democrat ieșean, prefectul Bogdan Cojocaru, nu a ezitat să catalogheze acuzațiile peneliștilor drept „josnice și ipocrite”. Pe fond, el a adus în discuție episodul în care PNL a racolat mai bine de 15% dintre primarii social-democrați. Asta se întâmpla înaintea alegerilor locale din 2020. Cojocaru concluzionează, afirmând că „tocmai hoțul strigă hoții”.