Cyril Ramaphosa se află într-o poziție incomodă în calitate de gazdă a summitului BRICS din cauza unui mandat de arestare emis împotriva lui Putin în martie de către Curtea Penală Internațională (CPI), care îl acuză de crime de război pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia, transmite Reuters.

Mandatul înseamnă că statele membre ale CPI – printre care se află și Africa de Sud – sunt obligate să-l aresteze dacă acesta pășește pe teritoriul lor. Rusia a declarat la momentul respectiv că mandatul este „scandalos” și lipsit de valoare legală, deoarece Rusia nu este membră a CPI.

Discuții despre summitul BRICS din Africa de Sud

Kremlinul încă nu a declarat public dacă Vladimir Putin intenționează să participe la summit. În declarația de sâmbătă, s-a menționat că Ramaphosa l-a informat pe Putin cu privire la pregătirile pentru eveniment, dar nu s-au oferit detalii despre schimbul lor de opinii.

Biroul lui Ramaphosa, în declarația sa despre convorbire, nu a menționat întâlnirea grupului BRICS. S-a menționat că cei doi șefi de stat au discutat despre o inițiativă africană pentru pacea în Ucraina și „necesitatea unei soluții permanente și durabile pentru aducerea cerealelor din Rusia și Ucraina către piețele internaționale”.

Planul african a fost prezentat separat lui Putin și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski luna trecută de un grup de lideri, printre care și Ramaphosa, dar nu a avut încă rezultate semnificative.

Cei doi lideri au discutat de asemenea, potrivit Kremlinului, despre summitul Rusia-Africa prevăzut pentru sfârşitul acestei luni la Sankt Petersburg, precum şi despre iniţiativa de pace în Ucraina susţinută de mai mulţi lideri africani.

Putin şi Ramaphosa au „convenit” să aibă o întâlnire bilaterală în marja summitului din Rusia, a mai precizat preşedinţia rusă.

Ce se întâmplă cu acordul privind cerealele?

Cu privire la acordul privind cerealele, care expiră luni, cu excepția cazului în care Rusia este de acord să-l prelungească, Putin i-a reiterat lui Ramaphosa că angajamentele de eliminare a obstacolelor în calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte nu au fost îndeplinite încă, conform informațiilor Kremlinului.

Rusia a afirmat în repetate rânduri că din această cauză nu există motive să prelungească acordul, încheiat inițial acum un an pentru a permite Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale din Marea Neagră, în ciuda războiului cu Rusia.

Putin le-a spus jurnaliștilor joi că, în loc să prelungească aranjamentul săptămâna viitoare, Moscova ar putea retrage Rusia și să aștepte ca cererile sale să fie mai întâi îndeplinite. Rusia a amenințat anterior că se va retrage din acord, însă a reînnoit acesta în ultimul moment.

Erdogan dă însă asigurări că Putin va prelungi acordul

Pe de altă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care mediază între Kiev şi Moscova, a asigurat vineri că Vladimir Putin este „de acord” în ce priveşte prelungirea acordului privind cerealele ucrainene, semnat acum un an la Istanbul şi prelungit deja de două ori.

Acordul, care în decurs de un an a permis plecarea a aproape 33 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene în pofida conflictului, urmează să expire luni la miezul nopţii ora Istanbulului (21.00 GMT).