Acordul privind transportul de cereale. Dacă Rusia primeşte asta, revine în acord „în aceeaşi zi”

Serghei Lavrov

SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia revine în acordul privind transportul de cereale prin Marea Neagră? Şeful diplomaţiei de la Moscova a lăsat să se înţeleagă că ruşii sunt gata să facă asta pe loc, atât timp cât li se va îndeplini o cerere foarte importantă pentru ei.

Rusia e gata să revină imediat în acordul de transport cerale, cu o singură condiţie

Un nou mesaj din partea Rusiei cu privire la revenirea în acordul privind transportul de cereale ucrainene.

Moscova este pregătită să revină imediat în acest acord, spune Serghei Lavrov, de îndată ce condiţiile sale vor fi îndeplinite.

Este vorba despre condiţiile cerute de Rusia pentru exportul propriilor cereale şi îngrăşăminte pe pieţele globale. Rusia va reveni în acord „în aceeaşi zi” în care condiţiile sale vor fi îndeplinite, a precizat ministrul rus de Externe.

„Când toate acţiunile necesare pentru eliminarea obstacolelor pentru exporturile noastre de cereale şi îngrăşăminte vor fi puse în aplicare, în aceeaşi zi vom reveni la punerea în aplicare colectivă a părţii referitoare la Ucraina din Iniţiativa Mării Negre”, a declarat Lavrov într-un briefing de presă susţinut după ce a participat la summitul G20 de la New Delhi, potrivit Reuters.

Amintim că Rusia a renunţat la acord în iulie, la un an după ce a fost negociat de ONU şi Turcia. Moscova acuză că propriile sale exporturi de alimente şi îngrăşăminte se confruntă cu obstacole. Mai mult, o cantitate insuficientă de cereale ucrainene ar ajunge de fapt în ţările care au nevoie.

SURSA FOTO: Dreamstime

Vin veşti bune din partea preşedintelui Turciei. Erdogan ar fi discutat pe acest subiect cu premierul Japoniei

Tot duminică, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că relansarea acordului nu este „fără speranţă”.

Orice iniţiativă de relansare a acordului privind cerealele care izolează Rusia nu are şanse să fie sustenabilă, a avertizat el.

El pare să se fi referit la iniţiativa ucraineană de a crea un coridor de securitate propriu prin Marea Neagră. Acest coridor ar fi ferit de atacurile ruse, pentru că ar trece prin apele teritoriale ale României, Bulgariei şi Turciei.

Erdogan a dat asigurări că Turcia va continua să discute cu Rusia şi Ucraina despre acordul eşuat în iulie.

Preşedintele turc a purtat discuţii cu premierul japonez Fumio Kishida în marja summitului G20 cu privire la eforturile de relansare a acordului, au declarat două surse apropiate de acest subiect.

Ucraina se opune ideii de relaxare a sancţiunilor impuse Rusiei pentru a relansa acordul privind cerealele.

„Chiar şi cea mai mică ridicare a sancţiunilor împotriva Rusiei sau orice discuţie care sugerează o astfel de opţiune are consecinţe”, a avertizat Mihailo Podoliak, consilier al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

La rândul său, Volodimir Zelenski a cerut vineri ca ofensiva internaţională a sancţiunilor impuse Moscovei să fie reluată. Occidentul a făcut o pauză deja prea lungă în această privinţă, timp în care încercările Rusiei de a eluda sancţiunile au avut succes.