Compania farmaceutica Actavis va prelua producatorul indian de substante active Sanmar Specialty Chemicals, parte a grupului Sanmar, informeaza un comunicat Actavis. In prezent, Divizia API (Active Pharmaceutical Ingredient) a Sanmar Specialty Chemicals furnizeaza grupului Actavis un centru operational propriu acreditat FDA si capacitatea de a dezvolta si produce propriile substante farmaceutice active, segment care implica costuri ridicate pe parcursul procesului de productie.

“Aceasta achizitie ne intareste pozitia in India, prin integrarea companiilor CRO, Lotus si API. Anticipam ca atat dezvoltarea cat si productia de substante farmaceutice active vor deveni componente importante ale afacerii noastre. In acelasi timp, ne-am dezvoltat capacitatea de reducere a costurilor de productie si de sprijinire a afacerilor noastre aflate in continua dezvoltare in Europa si SUA, pentru productia de forme solide”, spune Robert Wessman, presedinte si CEO Actavis.

Potrivit comunicatului, Actavis isi asigura prin aceasta achizitie integrarea pe verticala, divizia completand facilitatile de productie ale Grupului existente in Chennai, India si anterior achizitionate de la Grandix Pharmaceuticals in decembrie 2006, precum si businesses-ul de top CRO (Contract Research Organisation), Lotus Laboratories din Bangalore, achizitionata in februarie 2005.

De asemenea, ca parte a acestei achizitii, Actavis a incheiat un acord de service cu Sanmar Specialty Chemicals care va furniza companiei servicii de cercetare si dezvoltare la centrele Sanmar. Aceasta completeaza centrul de dezvoltare detinut de Actavis in Bangalore care este deja operational. In prezent, Grupul are in dezvoltare un numar de 30 de proiecte API in India.

Centrul operational al diviziei API a Sanmar Specialty Chemicals, situat in Alathur, langa Chennai, furnizeaza substante farmaceutice active companiilor farmaceutice internationale, mai ales in Europa si SUA. Divizia produce in prezent 15 produse, unitatea numarand aproximativ 70 de angajati.

Actavis are in prezent peste 620 de angajati in India, cu centre operationale in Chennai, Bangalore si Hyderabad. Actavis este una dintre companiile farmaceutice generice de top, specializata in dezvoltarea, productia si distributia de medicamente generice. Cu sediul in Islanda, Actavis deruleaza operatiuni in peste 32 de tari, avand peste 11.000 de angajati. Valoarea de piata a companiei este de aproximativ 2,9 miliarde de euro si este listata la Bursa de Valori din Islanda.

Grupul Actavis a fost fondat in 1956, iar in prezent, potrivit propriilor estimari se pozitioneaza printre primele sase companii pe piata de farmaceutice generice, la nivel mondial. Din 1999 pana in prezent, Actavis a achizitionat 25 de companii farmaceutice. Una dintre achizitiile majore ale anului trecut este compania Sindan, singurul producator roman de oncologice, preluat in martie 2006.

Sursa: Capital 14 Februarie 2007