Acordul de 12,4 miliarde de dolari prin care Marriott va prelua Starwood va duce crearea celui mai mare grup hotelier din lume cu aproximativ 30 de mărci, printre care şi Sheraton, Westin, Bulgari sau Ritz Carlton. Noua companie va deţine peste 5.700 de hoteluri cu 1,1 milioane camere la nivel global, iar Marriott va dobândi o prezenţă mai mare pe pieţele din Europa, America Latină şi Asia. 

Pentru a-i atrage pe acţionarii Starwood, Marriott a majorat în special partea în numerar a ofertei sale. Conform ultimei oferte, acţionarii Starwood vor primi 21 de dolari în numerar şi 0,8 acţiuni Marriott pentru fiecare titlu pe care îl deţin, adică echivalentul a 73,42 dolari per acţiune faţă de 72,08 dolari per acţiune în noiembrie, când a fost lansată oferta de preluare. 

Deţinătorii a peste 97% din acţiunile cu drept de vot ale Marriott au votat în favoarea tranzacţiei, aşa cum au făcut şi peste 95% din acţionarii Starwood, se arată într-o declaraţie comună a celor două companii americane. 

Tranzacţia ar urma să fie finalizată până la jumătate acestui an. 

Luna trecută, grupul chinez Anbang Insurance anunţa că este pregătit să preia Starwood Hotels & Resorts Worldwide pentru mai mult de 13 miliarde de dolari în numerar, cea ce ar fi reprezentat mai mare achiziţie a unei companii din China în SUA. 

Grupul Starwood a anunţat încă din luna aprilie 2015 că analizează mai multe opţiuni strategice, iar în luna iulie a purtat discuţii cu mai mulţi posibili investitori, printre care InterContinental Hotels Group, Wyndham Worldwide şi mai multe fonduri suverane de investiţii. 

Grupul Marriott are un portofoliu compus din peste 20 de mărci de hoteluri printre care Courtyard, Fairfield Inn, Ritz – Carlton, Bulgari Hotels şi JW Marriott Hotels. În România, JW Marriott Bucharest Grand Hotel este un hotel de cinci stele din Bucureşti, deschis în anul 1999.

AGERPRES