Acţionarii băncilor, nevoiţi să vină cu lichidităţi de acasă

Intrarea crizei financiare în Romånia a declanşat un val de majorări de capital social la băncile comerciale pentru asigurarea lichidităţii. Trei bănci şi-au majorat capitalul încă din ultimele luni ale anului trecut şi alte şase se pregătesc să o facă. Cel puţin 335 de milioane de euro vor intra în băncile romåneşti în acest an. Banii provin din majorările de capital pe care Banc Post, Transilvania, CEC şi MKB Romexterra le-ar putea opera în perioada imediat

Intrarea crizei financiare în Romånia a declanşat un val de majorări de capital social la băncile comerciale pentru asigurarea lichidităţii. Trei bănci şi-au majorat capitalul încă din ultimele luni ale anului trecut şi alte şase se pregătesc să o facă.

Cel puţin 335 de milioane de euro vor intra în băncile romåneşti în acest an. Banii provin din majorările de capital pe care Banc Post, Transilvania, CEC şi MKB Romexterra le-ar putea opera în perioada imediat următoare. Millennium Bank şi Libra Bank ar putea hotărî şi ele această operaţiune, potrivit unor surse din piaţa bancară.

La sfårşitul anului trecut, trei bănci şi-au majorat capitalul social, injectånd aproximativ 210 milioane de euro în sistemul bancar romånesc. Alpha Bank Romånia a efectuat o majorare de aproximativ 20 de milioane euro a capitalului social, din luna decembrie 2008, fapt care face improbabilă o nouă majorare în prima parte a acestui an. Valoarea capitalului social este în prezent de 670,4 milioane de lei. „Conducerea băncii nu intenţionează majorarea capitalului social în 2009 avånd în vedere că acesta a fost majorat în ultimul trimestru al anului 2008 cu aproximativ 125%, de la 300 la 675 milioane lei“, spun şi reprezentanţii Credit Europe Bank. Banca Romånească a efectuat în cursul anului 2008 două majorări de capital în sumă totală de 100 milioane de euro. La sfårşitul lunii septembrie 2008, indicatorul de solvabilitate a băncii se situa la un nivel de 16,24%, peste media din sistemul bancar şi dublu faţă de nivelul minim al acestuia, de 8%.

Solvabilitatea bancară rămåne ridicată

Suplimentarea capitalului social este cea mai simplă formă de finanţare la care pot apela băncile. Indicatorii de solvabilitate bancară, de peste 11% la finele lunii septembrie la nivelul întregului sistem, nu indică necesitatea unor majorări masive de capital social. Totuşi, condiţiile de pe piaţa bancară din Romånia arată total diferit anul acesta faţă de anul trecut. În afara atragerii de depozite de la firme şi populaţie, instituţiile de credit aveau pånă la jumătatea anului trecut o mulţime de posibilităţi de finanţare pentru asigurarea lichidităţilor şi fluidizarea creditării: de la împrumuturi subordonate obţinute de la băncile mamă din străinătate, pånă la emisiuni de obligaţiuni pe piaţa internă şi internaţională sau operaţiuni simple pe piaţa interbancară. După scăderea fluxului de lichidităţi şi scumpirea tuturor acestor forme de finanţare, băncile comerciale se văd nevoite să găsească noi soluţii pentru finanţarea activităţii.

Soluţia băncilor mici

Deprecierea rapidă a leului şi majorarea dobånzilor bancare încep să influenţeze tot mai puternic comportamentul clienţilor băncii. Confruntate cu creşterea creditelor neperformante (ponderea acestora în total sistem s-a dublat în 2008, pånă la nivelul de 1,4%) şi implicit a provizioanelor de risc, băncile încep să resimtă presiuni asupra capitalului.

De aceea, tot mai multe bănci au apelat la cea mai simplă formă de finanţare: majorarea capitalului social cu ajutorul acţionarilor, iar tendinţa va continua şi în 2009. Băncile mari preferă încă vechile forme de finanţare, nefiind decise să îşi majoreze capitalul social. Nici Raiffeisen Bank, nici BRD Société Générale nu au de gånd să facă această mişcare, fiind convinse că rezultatele financiare din 2008 şi utilizarea profitului pentru fluidizarea lichidităţilor le va asigura o bază solidă de capital în 2009. BCR are aprobat un întreg calendar de emisiuni de obligaţiuni pentru a-şi spori lichidităţile. Din păcate, din cauza dobånzilor de peste 20% la care pot fi emise aceste obligaţiuni, calendarul băncii nu prevede şi data la care acestea vor fi emise de bancă.

«BRD – Groupe Société Générale este foarte corect capitalizată, cu un indicator de solvabilitate de peste 10%, faţă de 8%, cåt e necesar.»
Patrick Gelin, preşedinte BRD – Groupe Société Générale

545 mil. euro este suma totală care va intra în această perioadă în băncile romåneşti prin majorări de capital social. Parte din această sumă a intrat deja, la finele anului trecut, restul aşteaptă aprobările acţionarilor