Actionarii Bancii Generale de Credit si Promovare – Bankcoop mai fac o incercare de a evita declansarea falimentului. Ultima tentativa este recursul impotriva hotararii Tribunalului Municipiului Bucuresti de declansare a procedurii de faliment.
Potrivit legii, Curtea de Apel are la dispozitie 15 zile (perioada care se incheie la 17 martie) pentru a judeca recursul formulat de actionarii Bankcoop impotriva deciziei Tribunalului de declansare a procedurii falimentului. Procesul de lichidare a bancii continua, deocamdata netulburat de demersul proprietarilor Bankcoop. Acest proces ar putea ingheta temporar (pana cand Curtea de Apel va da sentinta), daca presedintele Tribunalului Bucuresti va accepta o eventuala cerere de suspendare a procedurii falimentului pe care actionarii bancii au dreptul s-o formuleze.
Daca verdictul Curtii de Apel va fi de respingere a recursului, atunci Fondul de garantare a depozitelor bancare va primi unda verde pentru a incepe restituirea banilor catre deponenti in limita a 54,76 milioane lei/ persoana fizica. Daca insa recursul este acceptat, lucrurile se complica si populatia va avea nevoie de multa rabdare pentru a-si recupera banii depusi.
Recursul inaintat de actionarii Bankcoop este ultimul gest de impotrivire (dintr-un lung sir) fata de cererea Bancii Nationale a Romaniei de declansare a procedurii falimentului. Ca motivatie a recursului, de data aceasta actionarii nu au mai lansat gogorita obisnuita (ca negociaza o marire de capital social cu mai multi investitori), ci au sustinut ca pierderile bancii sunt mai mici decat cele invocate de BNR in cererea de declansare a falimentului.
Actionarii Bankcoop sustin ca normele de calculare a activului net aflate in prezent in vigoare nu trebuie aplicate acestei banci. Comisia de cenzori a Bankcoop a calculat ca daca s-ar proceda asa, atunci pierderea bilantiera a Bankcoop ar fi cu circa 570 miliarde lei mai mica decat cea care rezulta in cazul aplicarii actualelor norme emise de Banca Nationala. Cand a cerut inceperea procedurii falimentului la Bankcoop, BNR calculase ca aceasta banca are un patrimoniu net negativ (diferenta dintre totalul activului si totalul obligatiilor) de peste 1.650 miliarde lei. De asemenea, in argumentarea cererii de recurs, actionarii sustin ca Tribunalul a respins in mod nelegal petitia lor conform careia anumite articole din Legea falimentului bancilor sunt neconstitutionale.
Este greu de presupus ca, in starea financiara in care se afla, Bankcoop mai poate evita lichidarea. Demersul actionarilor pare sa vizeze mai degraba o incercare de tergiversare a procedurilor, decat o tentativa de salvare a bancii.