Una dintre cele mai importante modificari aduse Legii nr. 31/1990, adica Legii privind societatile comerciale, se refera la ridicarea pragului minim al capitalului social necesar pentru infiintarea unei societati pe actiuni sau in comandita pe actiuni. Astfel, pana la data de 30 octombrie 2006, societatile pe actiuni si societatile in comandita pe actiuni, al caror capital social este inferior valorii de 25.000 de euro, au obligatia majorarii capitalului social la o valoare de minimum 25.000 de euro, echivalent Ron, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data subscrierii.
Aceasta modificare legislativa face parte dintr-un pachet mai larg de modificari ce se vor aduce Legii nr. 31, pentru a transpune in legislatia romaneasca directivele europene referitoare la societatile comerciale. Dar exista si o necesitate practica a modificarii legislative, ce vine din realitatea mediului economic romanesc. Pana la recenta modificare, conditiile de infiintare a unei societati pe actiuni erau permisive: cinci persoane care indeplineau cerintele legale pentru a deveni actionari puteau infiinta o societate pe actiuni cu numai 25 de milioane de lei vechi. Este deja de notorietate faptul ca, odata ce se asociau si formau o societate pe actiuni, cei cinci puteau derula, prin intermediul societatii afaceri a caror valoare depasea de multe ori capitalul social, dar riscul la care se “expuneau” era minim: acela de a pierde cele 25 de milioane investite initial.
De asemenea, asa cum ne explica Vlad Peligrad, avocat la Salans, prin aceasta modificare se urmareste alinierea Romaniei la practica din tarile cu traditie comerciala, in care societatile pe actiuni sunt surse de atragere a unor capitaluri insemnate si contribuie in mod substantial la viata economica.
“Bineinteles, aceasta majorare a capitalului social minim necesar pentru infiintarea unei societati pe actiuni sau in comandita pe actiuni va avea un impact semnificativ pentru multe dintre societatile deja infiintate. Sa speram ca vom asista la o triere a societatilor de capitaluri – societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni, in masura sa efectueze aceasta majorare de capital fiind numai acele societati care au fost infiintate in scopul de a atrage cu adevarat capital semnificativ in vederea derularii unei afaceri”, sustine Vlad Peligrad.
Micii investitori care doresc sa-si infiinteze o afacere pe cont propriu pot sta insa linistiti, pentru ca, daca se vor organiza in societati cu raspundere limitata, modificarile nu ii vor atinge. In acest ultim caz, capitalul minim cerut de lege este de numai 20 ron si raspunderea asociatilor este limitata la valoarea capitalului social subscris.
Asadar, ce trebuie sa faceti daca aveti deja pusa pe picioare o afacere? Simplu! Trebuie fie sa majorati nivelul capitalului social, fie sa va schimbati forma juridica si sa va transformati in societati cu raspundere limitata. Daca veti alege sa majorati capitalul, trebuie sa stiti ca efortul financiar nu trebuie sa fie integral efectuat o data cu efectuarea operatiunilor scriptice de majorare. “Este posibil ca plata integrala a actiunilor emise in schimbul aporturilor de numerar sa fie facuta in termen de cel mult trei ani de la data publicarii in Monitorul oficial a hotararii adunarii generale, in timp ce numai 30% trebuie platite la data subscrierii”, ne explica Justinian Cucu, consultatnt, Global Tax Management.
In cazul in care vreti sa va infiintati o societate, ea se poate constitui numai daca intregul capital social a fost subscris si fiecare acceptant a varsat in numerar jumatate din valoarea actiunilor subscrise la Casa de Economii si Consemnatiuni ori la o banca sau la una dintre unitatile acestora. Restul din capitalul social subscris va trebui varsat in termen de 12 luni de la inmatriculare.
In cazul incalcarii legii, Registrul Comertului va solicita tribunalelor competente sa procedeze la dizolvarea societatilor pe actiuni si a societatilor in comandita pe actiuni care nu si-au indeplinit obligatia de majorare a capitalului social in limita si termenul prevazute de lege.
Documentele necesare majorarii capitalului social
• Intrunirea adunarii generale a actionarilor. Hotararea trebuie sa stabileasca modalitatea de majorare a capitalului social, precum si consecintele acesteia asupra actiunilor societatii comerciale: sporirea numarului actiunilor, majorarea valorii nominale a actiunilor sau ambele.
• Documentele care sa ateste efectuarea varsamintelor de catre actionari in cazul majorarii capitalului social in numerar cel putin in limita minima de 30%: foaie de varsamant, ordin de plata, chitanta CEC etc.
• Titlul de proprietate din care sa rezulte ca asociatii/actionarii sunt titularii dreptului de proprietate asupra bunurilor in natura aportate la capitalul social, impreuna cu raportul de expertiza privind evaluarea acestor bunuri.
• Pentru aporturile in creante lichide si exigibile, admise numai la SCA si SA, constituite, prin subscriere integrala si simultana vor fi necesare: titlul de creanta (cambii, contracte de imprumut) impreuna cu raport de expertiza si raportul administratorilor si cel al cenzorilor.
• Bilantul contabil sau, dupa caz, balanta contabila de verificare certificate de catre persoane autorizate.
• Notificarea Consiliului Concurentei, intocmita in conditiile si in cazurile prevazute de Legea nr. 21 din 1996, republicata.