Firmele si persoanele care au cumparat actiuni ale SIF inainte de listarea la Bursa (lucru ilegal) risca sa ramana cu buzele umflate, iar cei care deja le-au vandut ar putea s-o mai faca o data. Asta, daca CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare) va face intr-adevar ceea ce a anuntat cu cateva zile in urma: introducerea unui numar de cont asociat fiecarui cont de actiuni SIF. Altfel spus, fiecare actionar la SIF va primi mai multe „parole” (maxim cinci) : numere de cont, la fel ca la conturile bancare, pentru fiecare cont de actiuni detinut la o societate de investitii financiare.
Persoanele indreptatite sa primeasca aceste numere de cont sunt numai acelea inscrise in registrele actionarilor SIF, adica persoanele care au subscris in cuponiada direct la unul dintre cele cinci foste FPP-uri (acum SIF), precum si cele care, tot in cuponiada, au folosit, pe langa cuponul lui Vacaroiu, si cel putin un certificat de proprietate, indiferent la ce societate au subscris. Pentru cel care vrea sa-si vanda la Bursa actiunile detinute la o societate de investitii financiare este musai sa stie aceasta parola si s-o treaca in ordinul de vanzare pe care i-l da brokerului.
Anuntul privind intentia de introducere a numerelor de cont pentru actiunile SIF a fost facut la mijlocul saptamanii trecute, in cadrul unui seminar organizat de cele cinci societati de investitii financiare si firma de consultanta Context Consulting, in preajma intrarii SIF-urilor la cota Bursei de Valori. Fiecare dintre cele cinci societati are, oficial, peste noua milioane de actionari. Aproximativ o jumatate de milion dintre acestia sunt actionari fondatori (cei care in 1995-1996 au subscris direct la unul dintre FPP-uri) si apar – cu nume, cod numeric personal si numar de actiuni detinute – in evidentele SIF si ale Regisco, registrul actionarilor. In realitate insa numarul detinatorilor de actiuni la SIF este mai mic.
Alin Teodorescu, directorul IMAS, sustine ca, din sondajele efectuate de institutia pe care o conduce, reiese ca aproximativ 350.000 de persoane si-au vandut deja actiunile SIF. Un lucru nepermis de lege, atat timp cat aceste societati nu au fost cotate, dar agreat de actionari. Dornici sa obtina un ban pentru actiunile lor si satui sa astepte ani de zile intrarea la Bursa a SIF-urilor, acestia au acceptat preturile derizorii pe care le-au oferit persoane fizice sau SVM-uri pornite la recoltat de actiuni SIF.
Procedura de lucru era simpla: actionarul semna fie un ordin de vanzare in alb (fara data si fara pret ferm), fie o procura prin care imputernicea o persoana sau un SVM sa-i vanda actiunile in momentul in care SIF intrau la cota Bursei. Omul isi lua banii pe loc (de regula 300-500 lei/actiune), iar partenerul ramanea sa-si scoata profitul din tranzactionarea pe piata bursiera la un pret mai mare. Daca parola (numarul de cont) va fi introdusa inainte de listarea la Bursa a primului SIF, atunci cei care au cumparat la negru vor constata ca au dat banii degeaba. Iar cei care au vandut actiunile vor putea repeta figura, de data aceasta legal, lansand un nou ordin de vanzare in care vor inscrie numarul de cont. Ioan Catona, directorul societatii care tine registrul actionarilor pentru cele cinci SIF-uri – Regisco, afirma ca fiecare cetatean va putea obtine numerele de cont corespunzatoare conturilor de actiuni de la cele peste 100 de puncte de contact cu actionarii SIF: sediile centrale si reprezentantele teritoriale ale SIF, filialele BRD. Directorul Catona sustine ca, din punct de vedere tehnic, nu este nici o problema, introducerea numerelor de cont fiind o operatiune simpla. Dificultatile ar putea aparea o data cu presiunile exercitate asupra CNVM de cei care au strans actiuni SIF, presiuni pe care Ioan Catona le anticipeaza ca „probabil, foarte mari”.
Intre noua si zece milioane de romani vor trebui sa primeasca aceste parole pentru tranzactionarea actiunilor SIF. Fiecare, cel putin una si cel mult cinci. O parola (numarul de cont) este asociata contului de actiuni detinut la un SIF. Pentru fiecare din cele cinci certificate de proprietate (din carnetul cu certificate distribuit in 1992) subscrise in cuponiada, cetatenii au mai primit actiuni la SIF, in schimbul dividendelor pe care trebuia sa le plateasca FPP-urile pe anii 1992-1996. Pentru un certificat de proprietate se primesc sase actiuni la SIF Banat-Crisana, cinci la SIF Moldova, opt la SIF Transilvania, 23 la SIF Muntenia si 10 la SIF Oltenia.
Actionarii de la SIF-uri primesc parole
29 iulie 1999, 12:00
Ultima modificare în 29 iulie 1999, 15:00
Firmele si persoanele care au cumparat actiuni ale SIF inainte de listarea la Bursa (lucru ilegal) risca sa ramana cu buzele umflate, iar cei care deja le-au vandut ar putea s-o mai faca o data. Asta, daca CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare) va face intr-adevar ceea ce a anuntat cu cateva zile in urma: introducerea unui numar de cont asociat fiecarui cont de actiuni SIF. Altfel spus, fiecare actionar la SIF va primi mai multe "parole" (maxim cinci) : numere de cont, la fel ca la cont
Etichete: arhiva,
cont
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook