Bursa de Valori Bucuresti a avut saptamana trecuta o evolutie fluctuanta din punctul de vedere al valorii de tranzactionate. Daca luni valoarea tranzactiilor a fost de aproape 14 miliarde de lei, in sedinta urmatoare aceasta a crescut de peste 4,5 ori, pana la 63 de miliarde lei, in special datorita unor trazactii importante cu actiunile Impact si SNP. Miercuri, BVB a inregistrat cea mai mica valoare a trazactiilor din ultima perioada, doar 11 miliarde de lei; in urmatoarea sedinta insa, valoarea tranzactiilor a crescut la 24 miliarde lei. In ultima zi a saptamanii a scazut la 19,6 miliarde lei.
Investitorii au reactionat negativ la ultimele evenimente legate de SNP Petrom, pretul de referinta al actiunilor inregistrand saptamana trecuta o scadere cu 3,57% (50 de lei/actiune). Posibilitatea neacordarii dreptului de preemtiune actionarilor minoritari in cadrul majorarii de capital inclusa in strategia de privatizare a facut ca la inceputul sedintei de tranzactionare de marti cotatia acestor actiuni sa se inscrie pe un trend descendent. In sedinta de marti, actiunile SNP au facut obiectul unor trazactii importante: valoarea totala a transferurilor a atins 22,2 miliarde de lei, o treime din valoarea totala a tranzactiilor. Brokerii spun ca incertitudinea privind acordarea dreptului de preemtiune a sistat, practic, ordinele de cumparare pentru aceste actiuni. Mai mult, dupa ce Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a amanat publicarea listei cu firmele precalificate sa participe la procesul de privatizare a SNP Petrom, valoarea actiunilor tranzactionate a scazut la aproximativ 716 milioane de lei. In utima sedinta de tranzactionare a saptamanii trecute, si pretul actiunilor SNP a atins 1.330 lei/actiune, nivel care nu a mai fost inregistrat din luna iunie.
Brokerii sunt de parere ca este posibil ca pretul actiunilor SNP sa ramana si in aceasta saptamana la un nivel scazut. „Vestile proaste pentru actionarii minoritari si-au facut efectul saptamana trecuta, si o evolutie mai buna va fi inregistrata in cazul in care va fi clarificat daca actionarii minoritari vor avea drept de preemtiune in cadrul majorarii de capital social”, a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.
Actiunile Impact au inregistrat saptamana trecuta un volum mare de tranzactionare. Daca luni erau tranzactionate 321.733 actiuni, marti numarul acestora a crescut la 2,8 milioane. Brokerii au observat in prima parte a saptamanii o presiune mai mare la vanzare, provocata, conform spuselor acestora, de o parte dintre actionarii societatii bucurestene. Acestia au fost nevoiti sa-si vanda din actiuni ca sa faca rost de noi fonduri cu care sa participe la noua majorare de capital anuntata de Impact (data de referinta este 11 octombrie). De asemenea, brokerii au apreciat ca volumul de actiuni a crescut si din cauza ca luni, BVB a anuntat ca va suspenda actiunile de la tranzactionare in zilele de miercuri si joi, ca sa opereze majorarea de capital social decisa in luna august. Pretul de referinta al actiunior Impact nu a variat saptamana trecuta si s-a mentinut la 4.450 lei/actiune.
Actiunile Antibiotice au fost suspendate de la tranzactionare in primele trei sedinte bursiere de saptamana trecuta, pentru ca a avut loc Adunarea Generala a Actionarilor. Pe ordinea de zi a fost stabilirea modului de repartizare a profitului net de anul trecut. Actionarii au decis ca dividendele cuvenite pentru anul financiar 2002 (in suma de 29 miliarde de lei) sa ramana la dispozitia societatii pentru finantarea investitiilor. Decizia actionarilor nu a influentat pretul actiunilor imediat dupa reluarea tranzactionarii, insa numarul tranzactiilor a crescut substantial. Entuziasmul investitorilor nu a fost de lunga durata, pentru ca in sedinta de vineri au fost transferate numai 9.500 de actiuni. Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction, considera ca din comunicatele societatii, nu reiese cine va beneficia de actiunile gratuite care vor fi distribuite in momentul capitalizarii profitului: actionarii care erau inregistrati la data de referinta a AGA din luna martie sau conducerea societatii va stabili o noua data de referinta? Pana cand nu se va clarifica aceasta problema, brokerii estimeaza ca pretul actiunilor ATB va ramane la un nivel de 2.150 – 2.200 lei/actiune.
Cursul de referinta al actiunilor Vel Pitar a incheiat saptamana trecuta in scadere, dupa ce miercuri crescuse cu 14,5%, pe fondul unei presiuni la cumparare care s-a manifestat si cu o zi inainte. In sedinta de miercuri, pretul actiunilor Vel Pitar a ajuns la 3.550 lei/actiune, valoarea maxima inregistrata in ultimele 52 de saptamani. Brokerii cred ca evolutia buna a actiunilor VEL din prima parte a saptamanii a fost influentata de convocarea AGA. Aceasta are pe ordinea de zi aprobarea fuziunii prin absorbtie cu societatile Gorjpan Targu Jiu si Pangran Iasi.
Actionarii minoritari ai SNP vor deveni minusculi
9 octombrie 2003, 12:00
Ultima modificare în 9 octombrie 2003, 15:00
Bursa de Valori Bucuresti a avut saptamana trecuta o evolutie fluctuanta din punctul de vedere al valorii de tranzactionate. Daca luni valoarea tranzactiilor a fost de aproape 14 miliarde de lei, in sedinta urmatoare aceasta a crescut de peste 4,5 ori, pana la 63 de miliarde lei, in special datorita unor trazactii importante cu actiunile Impact si SNP. Miercuri, BVB a inregistrat cea mai mica valoare a trazactiilor din ultima perioada, doar 11 miliarde de lei; in urmatoarea sedinta insa, valoare
Etichete: arhiva,
miliard,
trece
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook