Actionarii nu mai au nici un control la Dracula Park

Pana la data intrunirii AGA la Fondul de Dezvoltare Turistica Sighisoara (FDTS), PricewaterhouseCoopers trebuie sa finalizeze raportul asupra fezabilitatii financiare a proiectului, din perspectiva internationala. Acest raport ar putea include si propuneri privind schimbarea locatiei parcului de distractii, avand in vedere ca este greu sa atragi investitori pentru un proiect contestat de organizatii ca UNESCO. Reprezentantii World Heritage Committee din cadrul acestei organizatii au recomandat m

Pana la data intrunirii AGA la Fondul de Dezvoltare Turistica Sighisoara (FDTS), PricewaterhouseCoopers trebuie sa finalizeze raportul asupra fezabilitatii financiare a proiectului, din perspectiva internationala. Acest raport ar putea include si propuneri privind schimbarea locatiei parcului de distractii, avand in vedere ca este greu sa atragi investitori pentru un proiect contestat de organizatii ca UNESCO. Reprezentantii World Heritage Committee din cadrul acestei organizatii au recomandat ministrului turismului, Dan Matei Agathon, sa evite degradarea cetatii Sighisoara, prin identificarea unui alt amplasament pentru acest proiect. Chiar daca este doar o recomandare, pozitia UNESCO ii pune intr-o postura dificila pe reprezentantii Ministerului Turismului, care au sustinut aceasta locatie. „Reprezentantii UNESCO nu au precizat clar ce inseamna sa evitam degradarea cetatii Sighisoara. Singura sursa de venit pentru autoritatile locale pentru conservarea cetatii ar fi chiar acest parc de distractii. Practic, nu exista niste norme clare in acest sens si cred ca solicitarile celor de la UNESCO pot fi negociate”, afirma Sorin Marica, coordonatorul proiectului. In fiecare an, in cetatea Sighisoara se desfasoara Festivalul de Arta Medievala, unde vin mii de turisti fara ca localitatea sa dispuna de infrastructura necesara unui astfel de flux de turisti. Cu toate acestea, UNESCO nu a solicitat anularea festivalului. Exista persoane care sustin ca in spatele recomandarilor facute de UNESCO stau interesele financiare ale unor fundatii. Acestea obtin fonduri pentru conservarea cetatii Sighisoara, si activitatea lor in acea zona ar deveni inutila in momentul in care Consiliul Local ar obtine bani din FDTS, pentru conservarea cetatii.
Atat ministrul turismului, cat si Consiliul de Administratie al FDTS par mai degraba interesati de banii obtinuti din oferta publica decat de soarta proiectului Dracula Park. „Orice modificare legata de proiect, inclusiv locatia, va fi stabilita de specialistii firmei PricewaterhouseCoopers, iar noi vom respecta aceste propuneri”, a afirmat Dan Matei Agathon.
Modificarea locatiei parcului implica o cheltuiala suplimentara pentru refacerea proiectului, a studiului de prefezabilitate, a infrastructurii. In prospectul de oferta publica, pentru proiectarea pe amplasamentul de la Sighisoara a fost prevazuta o suma de 903.896 USD. Avand in vedere ca proiectul a fost deja realizat, se poate considera ca acesti bani au fost sau vor fi platiti zilele acestea. Mutarea parcului implica schimbarea proiectului, deci alti bani. Pe cale de consecinta, se poate afirma ca si cheltuielile pentru infrastructura si utilitati, prevazute in oferta ca fiind in valoare de 266.000 USD, vor creste. Cheltuielile suplimentare ce ar putea fi determinate de o eventuala schimbare a locatiei ar putea depasi 30% din valoarea inscrisa initial in oferta publica, adica peste 350.000 USD. La aceste cheltuieli se adauga cele realizate pentru publicitatea contractata pentru oferta publica. Din informatiile obtinute pana la inchiderea editiei, aceste plati nu au fost inca efectuate.
Banii actionarilor au devenit motiv de disputa
In schimb, s-a realizat transferul banilor incasati din oferta publica de la Banca Comerciala Romana la Banca Comerciala Carpatica, o banca mica, cu sediul in Sibiu, controlata de Ilie Carabulea, patronul societatii Atlassib. Intrebat de ce a facut acest transfer, ministrul turismului si-a declinat responsabilitatea, precizand ca este decizia Consiliului de Administratie al FDTS. Coordonatorul proiectului Dracula Park, Sorin Marica, sustine: „Am transferat o parte din bani la aceasta banca pentru ca are o oferta mai buna si pentru ca nu am avut in Sighisoara alte optiuni”. In realitate, la finalul campaniei de subscriere pentru oferta publica, coordonatorii proiectului au incheiat un contract cu Banca Carpatica, prin care s-au obligat sa transfere banii in aceasta banca. In schimb, banca a subscris si a devenit actionar la Dracula Park, punand umarul in acest fel la „succesul” ofertei publice. Existenta acestui contract a fost dezvaluita de chiar directorul economic al FDTS, Manuela Maior. Mai mult, aceasta afirma ca toti banii sunt in depozitele constituite la Banca Carpatica, si nu doar o parte din ei, asa cum a afirmat Sorin Marica.
De astfel de contracte au beneficiat companii precum Coca-Cola, Brau Union sau Spring Time, care au sprijinit initiativa Ministerului Turismului si au devenit actionari la Dracula Park, in schimbul unor facilitati.
Valentina Baicuianu, PR manager la Coca-Cola Romania, spune ca firma americana nu-si face griji in legatura cu soarta celor 500.000 USD investiti in actiuni pentru obtinerea exclusivitatii vanzarii de bauturi racoritoare. „Asteptam raportul PricewaterhouseCoopers. Pana atunci, orice speculatie e inutila”, spune Baicuianu.
Werner Schneidhofer, presedintele Brau Union Romania, afirma, deasemenea, ca grupul austriac „are deocamdata incredere in capacitatea Ministerului Turismului de a finaliza cu succes acest proiect. Vom trai si vom vedea”, spune Schneidhofer.    

Ce solutii au actionarii care au subscris pentru Dracula Park    

· Sa voteze in AGA mentinerea
locatiei pe platoul Breite, langa Sighisoara. In aceste conditii,
consultantul PricewaterhouseCoopers are sanse mai mici sa atraga investitori de pe piata internationala.

· Sa voteze schimbarea locatiei. In acest caz, banii cheltuiti pentru consultanta, proiectare si infrastructura pot fi considerati pierderi ale Fondului de Dezvoltare Turistica Sighisoara, iar actionarii vor aproba noi cheltuieli pentru refacerea proiectelor.

· In cazul schimbarii locatiei, actionarii trebuie sa decida ce se va intampla cu terenul ce constituie aportul la capitalul social al Consiliului Local Sighisoara. Daca actionarul va fi inlocuit cu un alt posesor de teren, procesul devine mai anevoios, deoarece trebuie facuta o divizare a societatii, apoi trebuie aprobata includerea unui nou actionar majoritar cu aport in natura. In cazul mentinerii Consiliului Local Sighisoara ca actionar, includerea a inca unui actionar cu teren va diminua participatia procentuala a actionarilor care au subscris la oferta publica.

· Indiferent ce vor vota, actionarii minoritari sunt dependenti de votul actionarului majoritar – Consiliul
Local Sighisoara.