Peste 72 miliarde lei i 2000 si mai mult de 112 miliarde lei i 2001: acestea sunt dividendele pe care cele cinci SIF-uri le-au repartizat sau le vor repartiza i urmatoarele luni si care nu au ajuns si nici nu vor ajunge la destinatari. Acestia sunt cei aproape noua milioane de actionari care au ajuns sa detina citeva titluri la fiecare SIF, i schimbul dividendelor pe care fostele FPP-uri le datorau pentru anii 1992 - 1996. Astfel, i loc de bani (citeva mii de lei), aceste persoane au primit cite
Peste 72 miliarde lei i 2000 si mai mult de 112 miliarde lei i 2001: acestea sunt dividendele pe care cele cinci SIF-uri le-au repartizat sau le vor repartiza i urmatoarele luni si care nu au ajuns si nici nu vor ajunge la destinatari. Acestia sunt cei aproape noua milioane de actionari care au ajuns sa detina citeva titluri la fiecare SIF, i schimbul dividendelor pe care fostele FPP-uri le datorau pentru anii 1992 – 1996. Astfel, i loc de bani (citeva mii de lei), aceste persoane au primit cite sase actiuni la SIF 1 Banat-Crisana, cinci la SIF 2 Moldova, opt la SIF 3 Transilvania, 23 la SIF 4 Muntenia si zece la SIF 5 Oltenia.
Dividendele corespunzatoare acestor actiuni sunt atit de mici icit nici macar nu egaleaza pretul biletului de autobuz pina la casieria SIF-ului. Fiecare dintre acesti actionari minusculi aveau sau au de icasat 780 lei i 2000 si 1.440 lei i 2001 de la Banat-Crisana, 550 lei si, respectiv, 1.030 lei de la Moldova, 1.280 lei si 1.600 lei de la Transilvania, 5.270 lei si 7.920 lei de la Muntenia, 1.000 lei si 2.000 lei de la Oltenia. Devine explicabil faptul ca nimeni nu se oboseste sa se deplaseze sa-si ia banii; asta, daca stie ca are de luat dividende, pentru ca cei mai multi dintre acesti noua milioane de romini habar n-au ca sunt actionari la SIF-uri.
Pe ansamblu, improprietaritii cu titluri SIF i locul dividendelor de la FPP-uri detin 10% din actiunile SIF 1, 10,43% la SIF 2, 16,4% la SIF 3, 43,4% la SIF 4 si 15,8% la SIF 5.
Exact i aceste proportii sunt irosite fondurile de dividende care vor fi repartizate i 2001. Actionarii nu se vor deranja sa-si ridice banii de la casieriile SIF-urilor; de plata banilor prin mandate postale nici nu poate fi vorba, itrucit costul de distribuire depaseste valoarea dividendului.
Un caz special este cel al SIF 4 Muntenia, al carei statut stipuleaza ca dividendele neridicate se includ i capitalul social, actionarii respectivi primind echivalentul i actiuni. Asa se face ca o persoana care a primit, i 1997, 23 de actiuni la SIF 4, a ajuns sa detina, la sfirsitul anului trecut 31 de actiuni; cum nici i acest an dividendele corespunzatoare nu vor fi ridicate si vor fi capitalizate, un actionar minuscul va deveni proprietarul a 36 de actiuni. in total, aceste noua milioane de persoane vor cumula, la sfirsitul anului, aproape jumatate din numarul de actiuni ale SIF Muntenia si vor avea dreptul sa primeasca o parte echivalenta din fondul de dividende din anul viitor. Ridicolul situatiei este cu atit mai desavirsit cu cit, fiind o prevedere statutara, capitalizarea dividendelor neicasate nu poate fi evitata: modificarea statutului poate fi facuta doar i AGA extraordinara, iar aceasta nu se poate tine, itrucit legea cere prezenta persoanelor care sa cumuleze cel putin jumatate din numarul total de actiuni. Adica, peste 200.000 de oameni.
Deocamdata, nimeni nu stie cum vor iesi actionarii SIF-urilor din acest blocaj. Citeva idei ar fi, dar toate presupun emiterea unei reglementari speciale, un fel de derogare de la actualele prevederi legale.