Judecătorii vin cu o serie de propuneri controversate, au descoperit jurnaliștii de la Europa Liberă. Ei vor să modifice legea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) într-un document ținut secret de CSM, de Ministerul Justiţiei şi de senatorul Robert Cazanciuc. Ultimul a primit aceste propuneri în urmă cu mai multe luni. Printre beneficiari, Simona Marcu şi Lia Savonea, iniţiatoarele proiectului.

Potrivit sursei citate, iniţiativa de modificare a legii ANI a venit din partea judecătoarei Simona Marcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi apropiată de preşedinta Consiliului, Lia Savonea.
Ideea de modificare a legii ANI a fost transmisă spre consultare judecătorilor din ţară, care au făcut propuneri de modificare a modului de completare a declaraţiilor de avere şi a celor de interese.

Ei au considerat absolut normal ca declaraţiile de avere şi de interese să fie publicate pe pagina de internet a instituţiilor din care provin funcţionarii obligaţi de lege să depună astfel de documente doar 3 ani. La fel şi pe site-ul ANI.

O altă prevedere controversată priveşte posibilitatea ANI de a verifica un funcţionar privind averea dobândită doar pentru trei ani anteriori sesizării. În prezent, ANI nu are o limită pentru a verifica averea unui funcţionar.

Magistraţii mai doresc ca venitul soţului sau soţiei celui care depune declaraţia de avere să fie anonimizat. Acestă prevedere, dacă ar fi votată, o avantajează direct pe iniţiatoarea proiectului, judecătoarea Simona Marcu. Astfel, spune sursa citată, opinia publică nu ar mai afla că soţul ei, avocatul Gil Vasile, a câştigat anul trecut 435.121 de lei din avocatură.

O altă prevedere care vine în spirjinul actualei şefe a CSM este aceea potrivit căreia „dacă persoana a cărei avere este evaluată este căsătorită ori dacă are copii în întreţinere, evaluarea se va extinde şi asupra averii soţului/soţiei, în situaţia în care nu s-a optat pentru regimul matrimonial al separaţiei de bunuri şi, după caz, asupra averii copiilor aflaţi în întreţinere.”